Politic

BRAȘOV. Prefectul Marian Rasaliu: „Urșii trebuie lăsați în pădure, să se comporte ca în sălbăticie, nu domesticiți”

 

Prefectul județului Brașov Marian Rasaliu și reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov, coordonați de ing. Cristian Ignat, au susținut împreună o conferință de presă, astăzi, pentru prezentarea situației urșilor în contextul în care această specie protejată din mediul silvatic a făcut numeroase pagube în ultima perioadă.

În perioada mai-octombrie 2019, la nivelul Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov au fost înregistrate și s-a intervenit după 16 apeluri la 112 cu privire la situații generate de urși, care s-au plimbat pe străzi, fie seara, fie în plină zi, intrând chiar și în locuințe, precum cel din 29 mai, pe strada Timișul de Sus nr. 17. De asemenea, s-a semnalat  prezența unui urs pe strada Barajului nr. 149F (luna iunie), la lacul Noua coboară frecvent, dacă ne referim la cele 7 sesizări de la cetățeni tot prin dispeceratul de Urgență, pe str. Molidului de 2 ori și de 4 ori pe str. Jepilor, în cartierul Răcădău.

Conform statisticii IJJ Brașov, de la începutul anului până în prezent, la 112 s-au înregistrat 128 de apeluri despre apariția urșilor în locuri locuite. După 31 de apeluri, animalele nu au fost identificate în zonele specificate, iar în 75 de cazuri, animalele au fost îndepărtate în zonele împădurite.  

Tot în perioada recentă a acestui an, au fost date mesaje de avertizare a populației asupra prezenței urșilor în județul Brașov, prin Ro-Alert, în 48 de situații.

La nivelul Gărzii Forestiere Brașov, în primele 8 luni ale anului, au fost 611 solicitări de participare în comisiile de evaluare a pagubelor (în județele Brașov, Sibiu, Harghita, Mureș, Covasna), s-au întocmit 723 de procese-verbale de constatare a pagubelor și s-au alocat 349 de zile de delegare inclusiv resursă financiară.

Prefectul Marian Rasaliu a declarat: „Facem un apel către turiști și localnici să nu mai hrănească urșii pentru că nu-i ajută! Dimpotrivă, le dăunează! Fac, de asemenea, un apel către autorități să facă un program corect de colectare a deșeurilor menajere, iar celor cu gospodării în apropierea pădurilor să nu lase resturi de mâncare în curți sau în apropierea caselor. După cum s-a constatat, până și ursoaicele au început să-și învețe puii, uneori și câte doi-trei deodată, să caute hrana la tomberoane și în gospodării, acolo unde știu că găsesc mâncare, nu să-și caute hrana în pădure, așa cum ar fi firesc. Entitățile responsabile pe Mediu lasă mâncare suficientă în pădure pentru aceste animale, dar le este mai simplu să coboare acolo unde au acces facil la resturi alimentare. Urșii trebuie lăsați în pădure, să se comporte ca în sălbăticie, nu domesticiți”, a declarat prefectul.

Marian Rasaliu a continuat: „Trebuie să protejăm specia, este adevărat, dar trebuie să avem grijă și de noi, oamenii. Nu putem să plângem doar de mila urșilor și să așteptăm să ne atace copiii. Zilele trecute, doar norocul a făcut ca doi copii și un localnic din orașul Victoria să scape cu câteva zgârieturi în urma unei întâlniri cu ursul. Să sperăm că nici data viitoare nu va fi ceva grav, dar nici nu putem să ne forțăm norocul. Se spune că oamenii le-au invadat teritoriul. Poate că așa este, dar și urșii s-au înmulțit foarte mult”.

La toate acestea se adaugă pagubele materiale însemnate, în urma trecerii acestor sălbăticiuni.

„De anul trecut am semnat peste 1.000 de decizii de pagubă provocat de urși (…) Noi participăm în comisiile de evaluare a pagubelor, iar deciziile sunt trimise Ministerului Mediului, cu care avem o colaborare foarte bună, mai ales cu Direcția de Biodiversitate, și sunt puse în plată. La rândul nostru, ca reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, participăm, alături de autoritățile responsabile, precum gestionarii fondurilor forestiere și Jandarmerie, la goane de împingere a urșilor, dar situația este tot dezastruoasă. După datele de la Agenția de Protecția Mediului, ar trebui la nivel de Gardă Forestieră, să avem un număr de 1.338 de exemplare de urs, dar în realitate, efectivul este de peste 6.400. Prea multe! O evaluare corectă este, totuși, greu de făcut cu metodele actuale. (…) Chiar în această săptămână vom avea întâlnire cu gestionarii fondurilor forestiere, să vedem ce măsuri mai putem lua pentru a intensifica aceste goane, pentru că sunt puse în pericol vieți omenești. Au fost cazuri în care consilierii noștri au fost surprinși de urși, dar și cetățeni, inclusiv copii, și nu putem interveni în nici un fel”, a precizat Cristian Ignat. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare