BRAȘOV. Povestea băncuțelor fără spătar din spatele Hotelului Aro, zonă transformată în pietonal. GALERIE FOTO
Edililor nu le place termenul de piațetă folosit pentru pietonalul recent amenajat din spatele hotelului Aro, însă cu greu găsești altul mai potrivit, acolo unde până nu demult făceai „slalom” printre mașinile parcate oarecum haotic, pentru a trece dintr-o parte în alta.
Cu un an în urmă, municipalitatea a decis să degajeze zona, să o facă pietonală. Acum este gata și o putem numi, neoficial, Piața Sf. Ioan, fiind alături de biserica franciscană cu acest hram. Cum va fi animată această mică piață, pe lângă faptul că poate fi folosită ca promenadă, putem doar intui. Posibil pentru diverse evenimente, întrucât autorităile locale nu ne-au informat, chiar dacă am tot insistat.
Așadar, la parcarea din spatele Hotelului Aro, reţelele aeriene au fost trecute în subteran, au fost instalaţi noi stâlpi de iluminat, iar asfaltul a fost înlocuit cu pavaj din dale bazaltice. De asemenea, pe una dintre laturi au fost instalate băncuţe şi au fost aduse ghivece cu arbuşti.
De ce fără spătar?
Spre nemulțumirea multora, băncile „plantate” acolo nu sunt prea confortabile, neavând spătar, parcă pentru a nu zăbovi prea mult în zonă.
„Băncile cu spătar au fost amplasate pe str. Sf. Ioan, iar în zona din spatele Hotelului Aro au fost duse 10 bănci fără spătar, acolo unde au fost plantați puieți. Alte trei bănci au fost amplasate lângă cofetăria din apropiere, o zonă mai umbrită. De menționat este că băncile fără spătar erau deja pe inventarul Primăriei Brașov, fiind aduse din alte zone mai puțin circulate din oraș, deci nefolosite frecvent, care aveau nevoie și de recondiționare”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al instituției administrative, Sorin Toarcea.
Toretic, până la începutul lunii septembrie (deci în cateva zile!), trebuie finalizată procedura de evaluare în vederea achiziției de mobilier urban, astfel că băncile ar putea fi înlocuite și pe acest amplasament, conform sursei citate.
„Suntem în procedura de achiziție mobilier urban, în funcție și de rezultatele analizei cu privire la zona respectivă. Astfel, dacă va fi nevoie, mai pot fi montate și alte bănci acolo, pe de o parte să poată fi utilizate la diverse ore, dar nici să nu încurce traficul de urgență, de exemplu”, a adăugat Toarcea.
Pe site-ul de licitații SEAP, o bancă nouă poate ajunge la 350 de lei, dar Primăria Brașov nu a mai achiziționat bănci de mulți ani, după cum a precizat sursa citată.
Noua piaţetă din centrul oraşului – Piaţa Sf. Ioan – va găzdui primul eveniment important joi, 31 august 2017, când va fi sărbătorită la Brașov „Ziua Limbii Române”, după care pietonalul se va umple, pentru trei zile (în perioada 3-6 septembrie), de producători şi meşteşugari locali, pentru Târgul „Natură şi Tradiţii”. Organizatorii acestui eveniment propun o călătorie imaginară în şase arii protejate din România, combinată cu demonstraţii ale meşteşugarilor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.