BRAŞOV. Petiţie împotriva proiectului pentru construirea unei parcări sub Parcul Central
În această perioadă se lucrează la studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru construirea unei parcări subterane la Parcul Central „Nicolae Titulescu”. Obiectivul ar urma să fie construit pe mai multe niveluri, cu o capacitate de 700 de locuri de parcare, din care 4% destinate persoanelor cu dizabilităţi, pe o suprafață construită de 4.180 mp.
Potrivit documentației aferente proiectului, parcarea de sub Parcul Central va avea sistem de acces automat, afișaj electronic al locurilor libere, senzori pentru identificarea eventualelor scurgeri de gaze la mașinile alimentate cu GPL, prize pentru încărcarea maşinilor electrice sau hibride, precum și sistem de supraveghere video. Înainte de începerea efectivă a lucrărilor, vegetația din parc, considerată valoroasă, va fi strămutată, iar la terminarea lucrărilor, zona afectată se va reamenaja peisagistic şi vegetația relocată.
Utilizatorii vor efectua plata prin intermediul casei automate, care va permite plata directă atât prin intermediul bancnotelor, monedelor cât şi a cardurilor. Având în vedere că amplasamentul se învecinează cu zona istorică a Municipiului Braşov, pentru situl respectiv va fi necesară şi o procedură de descărcare arheologică.
Petiţie împotriva proiectului
„Salvaţi Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov” este tema petiţiei lansate zilele trecute de membrii USR Braşov, pentru a fi oprită construirea unei parcări subterane în Parcul Central de către Primăria Brașov. Construcția unei parcări în zona centru se poate face doar printr-un Concurs de Soluții fără a afecta spațiile verzi existente, se arată în textul petiţiei.
Argumentul suprem este faptul că Brașov este deja unul din cele trei orașe din România (alături de București și Iași) aflat pe lista Uniunii Europene de infringement pe mediu.
„În Brașov avem 5 mp de verdeață/ locuitor, mult sub norma UE de 26 mp/ locuitor. Mai mult, cotele poluării cresc de la an la an, autoritățiile, în frunte cu Primăria și primarul Scripcaru, fiind incompetente în reducerea acestora și stabilirea Brașovului ca un adevărat oraș verde. Proiectul unei Parcări Subterane sub Parcul Central Nicolae Titulescu, propus și început de Primărie, reduce și mai mult șansele orașului de redresare a mediului, înrăutățind calitatea vieții locuitorilor și a turiștilor în zona centrală și arată direcția de dezvoltare dorită: mai puțin verde, mai multe mașini”, menţionează USR Braşov.
Sursa citată mai arată că Parcul Central este primul parc amenajat modern din Brașovul vechi, bazele lui fiind puse la mijlocul secolului XIX. Acest simbol al orașului conține specii de arbori de rășinoase și foioase, unele exotice, altele protejate, unele cu vârste mai mari de 100 de ani.
„În cazul construirii unei construcții subterane, Primăria spune că «vegetaţia considerată valoroasă din Parc va fi strămutată, iar la terminarea lucrărilor, zona afectată se va reamenaja peisager, iar vegetaţia considerată valoroasă va fi relocată». Mutarea unui arbore de 100 de ani se înâmplă rar (chiar deloc în România) și survine în general în cazuri de protejare a arborelui (boli, paraziți). Această operațiune (pentru care nu există personal calificat în România) este similară cu mutarea unei case de 60 mp cu 2 subsoluri și 4 etaje. Asumând că Primăria chiar ar face lucrurile corect (mutarea vegetaţiei şi proiect cu parcaj adâncit pentru parc ulterior), acest proiect devine astfel foarte scump şi nefezabil”, se precizează în petiţie.
USR-iştii spun că ar exista mai multe variante pentru reorganizarea traficului în zona centrală, cea mai bună putând a fi aleasă printr-un Concurs de Soluții organizat profesionist în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România.
foto: Claude Photo blog
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.