Politic

BRAȘOV. Peste 9 luni, pe străzile orașului ar trebui să circule 32 de autobuze electrice aduse din Cehia

 

Joi a fost semnat raportul procedurii pentru achiziția a 32 de autobuze electrice, cu lungime de 12 metri, a nouă stații de încărcare rapidă pentru autobuze și a 32 de stații de încărcare lentă pentru autobuzele electrice. Licitația a fost câștigată de o companie din Cehia – SOR Libchavy s.r.o. – care produce autobuzele electrice, troleibuze și autobuze Diesel sub marcă proprie. Celălalt participant la licitație, S.C. New Kopel Car Import SRL, a avut o ofertă financiară care a depășit suma estimată, potrivit reprezentanților Primăriei Brașov.

Achiziția acestor 32 de autobuze electrice va fi realizată cu finanțare de la Agenția Fondului de Mediu. După o perioadă de 10 zile, se va putea semna contractul.

„În maximum nouă luni, în municipiul Brașov vor circula primele autobuze electrice. Termenul de livrare a întregului lot este de 18 luni. După cum am mai spus, din punctul meu de vedere, transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice reprezintă una dintre soluțiile pentru creșterea calității aerului în orașul nostru. Aceste 32 de autobuze electrice sunt doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul nostru pe următorii patru ani, de a avea un sistem de transport eficient, ecologic, dedicat călătorilor. Având în vedere că la licitația pentru achiziția autobuzelor electric-hibrid nu am avut nici un ofertant, vrem să lansăm o nouă licitație pentru achiziția de autobuze articulate, integral electrice, cu lungimea de 18 metri. În acest sens am solicitat acordul Agenției Fondului de Mediu pentru a înlocui în viitoarea procedură de achiziție autobuzele hibrid cu autobuze electrice”, a declarat primarul George Scripcaru.

Pe lângă această achiziție, municipalitatea a mai depus un proiect pentru obținerea unei finanțări nerambursabile de la UE, prin POR, aflat în faza de evaluare, pentru achiziția a 25 de troleibuze articulate (18 m) și 10 autobuze hibrid. La acestea se adaugă și proiectele cu finanțare nerambursabilă de la UE, derulate în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, pentru achiziția a 26 de troleibuze articulate, de 18 metri, contractul fiind deja semnat, a 12 autobuze electrice de 18 metri (procedură aflată în faza de evaluare a ofertelor) și a opt autobuze electrice de 12 metri (achiziție pentru care a fost lansată licitația, termenul de depunerte a ofertelor este 21 august).

„Dacă ținem cont și de celelalte investiții în sistemul de transport cum ar fi: benzi dedicate, construire Park&Ride, construire terminal Gară, cu siguranță ne vom atinge obiectivul asumat, iar în anul 2023 vom avea un oraș care va dispune de cel mai performant și ecologic sistem de transport în comun. Brașovul are nevoie de un transport în comun modern, care să ofere condiții pentru călători foarte bune, iar mijloacele de transport să fie cât mai puțin poluante”, a adăugat primarul.

Oferta companiei SOR Libchavy s.r.o pentru cele 32 de autobuze, nouă stații cu încărcare rapidă și 32 de stații de încărcare lentă pentru autobuze electrice este  de 75.550.720,00 lei fără TVA.

Liniile pe care vor circula sunt: 9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36, 53.

Proiectul, care presupune achiziția a 52 de autobuze ecologice și a stațiilor de încărcare aferente, se derulează cu o finanțare nerambursabilă de la Agenția Fondului de Mediu, în valoare de 109.600.000 de lei, contribuția municipalității fiind de 27.550.000 lei, din bugetul local. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button