Politic

BRAŞOV. Peste 44.000 de semnături pentru „Fără Penali în funcţii publice”

 

Organizatorii Campaniei „Fără penali în funcţii publice” au anunţat că au fost strânse un milion de semnături pentru completarea articolului 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa astfel de funcţii. Dintre cei un milion de români care se regăsesc pe liste, circa 44.000 sunt din judeţul Braşov. De altfel, la nivel naţional, Braşovul se clasează pe locul al treilea, după Bucureşti – 138.272 semnături şi Cluj – 50.983 de semnături. „Inițiativa cetățenească «Fără Penali în funcții publice» a strâns un milion de semnături. Ele provin de la români din cele mai mari orașe, dar și din cele mai mici comune și sate din România, din Japonia până pe coasta de vest a Statelor Unite, din țările nordice până în Africa de Sud”, se arată într-un comunicat transmis de USR Braşov.
„Potrivit Legii 189 din 1999, o iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituţiei are nevoie de 500.000 de semnături strânse în şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, iar cel puţin 21 de judeţe din ţară să strângă minim 20.000 de semnături fiecare. Iniţiativa «Fără Penali» îndeplineşte ambele condiţii şi va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării”, spun reprezentanţii USR.
Deși legea prevede ca semnăturile să provină din 20 de județe plus capitala țării, inițiativa Fără Penali în funcții publice a depășit pragul de 20.000 de semnături în 23 de județe. Iniţiatorii propun ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

În cele cinci luni de campanie, au fost implicați peste 5.000 de voluntari din toate colțurile României și din diaspora. „Unii dintre ei au fost victime ale numeroaselor abuzuri din partea poliției, jandarmeriei și primarilor care s-au folosit de funcțiile lor pentru a opri strângerea de semnături. Primarii au respins autorizații de amplasare a corturilor după ce au cerut numeroase autorizații inutile, au interpretat legea discreționar ori au dat ordin poliției să amendeze voluntarii pentru că își exercitau un drept constituțional, acela de a strânge semnături în stradă. Încă de la începutul campaniei, au existat voci care au pretins că nu vom reuși să obținem susținerea a 500.000 de cetățeni, pentru motivul că societatea românească nu ar fi preocupată de lupta anticorupție și de fenomenul ocupării funcțiilor publice de către infractori. Iată însă că până astăzi, în pofida tuturor obstacolelor birocratice din Legea nr. 189/1999, a șicanelor unor primari și a atacurilor mediatice la care am fost supuși, 1.000.000 de români au semnat listele de susținători, dovedind astfel că acest subiect nu mai poate fi ignorat de clasa politică. Indiferent ce va urma, victoria de astăzi nu ne-o mai poate lua nimeni”, a transmis președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea. Printre membrii din comitet se numără filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului „Rezistenţa” Oana Negru și Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button