BRAȘOV. Peste 250 de gospodării izolate au nevoie de lumină, însă nu depun eforturi să o primească nici gratis
Consiliul Județean (CJ) Brașov a anunțat că perioada de depunere a proiectelor în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, care ar fi trebuit să se închidă pe 10 iulie 2019, a fost prelungită până în 11 octombrie 2019.
Proiectele sunt finanțate prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) și solicitările trebuie depuse la CJ Brașov de către primăriile pe raza cărora se află aceste gospodării. În urma verificării administrative, CJ transmite dosarele spre analiză la autoritatea finanțatoare, AFM.
Sursa citată precizează că, potrivit Anexei la Ghidul solicitantului, în județul Brașov sunt în prezent 295 de gospodării izolate, neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice, pe raza a nouă localități, și anume: Săcele (29 gospodării izolate), Bran (4 gospodării izolate), Hărman (100 gospodării izolate), Holbav (47 gospodării izolate), Berivoi (8 gospodării izolate), Șercaia (6 gospodării izolate), Tărlungeni (50 gospodării izolate), Zizin (50 gospodării izolate), Ucea de Jos (o gospodărie izolată).
Astfel, primăriile Săcele, Bran, Hărman, Holbav, Recea, Șercaia și Tărlungeni pot beneficia de acest program, dacă depun dosarele de finanțare conform Ghidului solicitantului.
Tóásó Imelda, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, a precizat că până în data de 10 iulie doar o singură primărie, cea din Holbav, a depus un dosar de finanțare în vederea instalării sistemelor fotovoltaice pentru un număr de 39 gospodării izolate, valoarea finanțării solicitate fiind de 975.000 lei.
Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate presupune montarea gratuită a panourilor, în gopodăriile aflate la mai mult de doi kilometri de rețeaua electrică.
Procedura prevede ca toate cererile să se strângă la primării, iar acestea să depună mai departe un singur dosar de finanţare pentru toate gospodăriile care se încadrează. De asemenea, Ghidul impune ca primăria care aplică să nu aibă datorii la stat.
Finanţarea nerambursabilă acordată de Administratia Fondului de Mediu este de 100% din valoarea cheltuielilor dar nu mai mult de 25.000 de lei pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie.
Cu toate acestea, primarul din Săcele, Virgil Popa, susține că solicitările se depun individual, după ce documentele sunt verificate de primărie, iar de la Săcele, după știința sa, 29 de gospodării mai îndepărtate de rețea, conform prevederilor programului, ar fi depus cereri pentru montarea de sisteme fotovoltaice.
citiți și
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.