Politic

BRAȘOV. Pacienţii şi medicii au ajuns la capătul răbdării din cauza Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate

 

Sănătatea din România se confruntă în ultima vreme cu tot felul de scandaluri, de la majorările salariale, care sunt de fapt scăderi salariale, până la faptul că de aproape două săptămâni, cardul de sănătate este blocat, iar medicii de familie trebuie să lucreze şi noaptea pentru a prinde momentul când Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate funcţionează. CNAS recunoaşte că există sincope, dar cu toate acestea solicită furnizorilor să trateze cu toată responsabilitatea problemele asiguraţilor şi să nu amâne acordarea tratamentelor pentru aceştia.

Vă prezentăm câteva opinii pe această temă:

 

„Este de un cinism înfiorător!”

Adrian Veștea, președinte al Consiliului Județean Brașov: „Ceea ce se întâmplă cu aceste carduri de sănătate reprezintă hârtia de turnesol care arată extrem de clar halul în care a fost adus sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Dacă s-ar publica o statistică din care să reiasă câte zile sistemul a funcționat corespunzător și câte nu, cred că datele ar fi concludente pentru a descrie un eșec de proporții, de pe urma căruia suferă pacienții, medicii, iar statul profită, cu cinism, de această suferință. Faptul că disfuncționalitatea acestui sistem nu este un caz izolat, ci tinde să devină regula, iar guvernanții nu fac nimic să rezolve problema demonstrează că le convine situația. De ce? Simplu: așa se «economisesc» bani pe seama bolnavilor. Bani care ar trebui decontați medicilor și farmaciștilor. Bani pe care angajații îi plătesc, în fiecare lună, ca și contribuții la fondul de sănătate. Cunosc – așa cum cunosc mulți alți români – cazuri în care, după 20 de ani de plată a acestei contribuții, asigurații au avut nevoie de un RMN sau de alte investigații. În regim decontat de Casa de Sănătate au fost programați peste 3-4-6 luni! Dacă plăteau ei tot costul investigațiilor, erau programați în ziua următoare. Or, ce face un om bolnav, care are nevoie urgentă de investigații medicale, de consult de specialitate, de tratament? Așteaptă o jumătate de an sau până când se deblochează sistemul cardului de sănătate sau face cumva și achită el toate costurile? Și uite așa, guvernanții și cei puși de ei să administreze fondul de sănătate își freacă mâinile, bucuroși că au făcut «economii». Și de aceea au tot interesul ca sistemul să funcționeze cât mai puțin. Această desconsiderare a sănătății și a vieții oamenilor este, repet, de un cinism înfiorător”.  

„Problema sistemului electronic este acută, într-adevăr”

Roxana Mînzatu, deputat PSD Brașov: „Salarizarea personalului medical nu mai este o chestiune acută, pentru că ea și-a găsit rezolvarea. Salariile personalului din sănătate au crescut  per ansamblu, cu 22,8%. Au fost vizați mai ales cei  care, prin pregătirea lor au căutare în străinătate. Numai în cazul medicilor salariul s-a dublat sau chiar triplat, în unele cazuri. Personalul din sănătate, care în urma intrării în vigoare a regulamentului sporurilor a primit mai puțin la salariu, va primi sume compensatorii. Problema sistemului electronic este acută, într-adevăr. Din păcate, nu este pentru prima oară când Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) se confruntă cu probleme. Nu vorbim de un blocaj continuu, sistemul a funcționat, chiar dacă, uneori, cu ceva sincope. Problema o reprezintă întreținerea sistemului, care nu a mai fost adjudecată în ultimii ani. S-au organizat licitații, care aveau criteriul de atribuire prețul cel mai mic, din păcate. Este o chestiune care rămâne problematică în achizițiile publice, aceasta a prețului cel mai mic. Există mereu riscul achiziționării unor produse sau servicii de proastă calitate, doar pentru că sunt cele mai ieftine. Această chestiune trebuie corectată legislativ și este o prioritate a PSD, care lucrează la modificări în acest sens. Mai este și dificultatea găsirii unui furnizor de încredere. Nu oricine poate să lucreze cu un sistem ce presupune mii de operațiuni zilnic și milioane de asigurați. Dar sistemul trebuie să funcționeze, pentru că asigură transparența în domeniu”. 

„Punere în practică, inadecvată”

Gabriel Andronache, deputat PNL Brașov: „Sistemul electronic de gestiune a datelor din sistemul de sănătate este soluția optimă pentru ca acest sistem să funcționeze transparent. Punerea în practică  a fost însă inadecvată. Remedierea problemelor trebuie realizată imediat dacă se dorește ca în sănătate să fie redusă risipa de bani și de medicamente. Totul depinde de buna credință a actualilor guvernanți. Ca partid de opoziție, noi liberalii, vom continua să cerem Guvernului să ia măsurile necesare pentru bunul mers al societății. A fost și cazul salariilor din sănătate, situație în care soluția opoziției și a sindicatelor, modificarea legii salarizării în sistemul bugetar, a fost până la urmă adoptată de cei de la putere”.  

„La pacienți nu pare să se gândească nimeni!”

Gabriela Brebeanu, consilier județean PNL Brașov, membru al comisiei de Sănătate în CJ: „Sistemul informatic pe care funcționează cardul de sănătate și care se blochează mereu nu a fost proiectat pentru gradul de complexitate căruia trebuie să-i facă faţă. Se lucrează în condiții de risc şi la pacienți nu se gândește nimeni! Eu cred că acest sistem informatic trebuie reevaluat pentru că acum este bătaie de joc faţă de pacienţi, faţă de medici şi farmacişti. Cadrele medicale nu sunt împotriva sistemului informatic, așa cum spun „unii deștepți”, ele nu au timpul necesar pentru a semnala de fiecare dată aceste probleme, pentru că ele trebuie să consulte pacienții! Medicii și farmaciștii nu sunt funcționari! Mă întreb, oare asta se dorește, o impiedicare voalată a activității medicale?”  

„Platforma informatică, greșit gândită încă de la început”

Laura Bratosin, director la Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru: „Platforma informatică, ce include şi sistemul cardului naţional de sănătate, a fost greșit gândită încă de la început. Nu s-a avut in vedere informatizarea reala a sistemului, care să fie interconectat cu cel al altor instituții, ci mai degrabă o afacere care să aducă profit. Încă de la început sistemul informatic a avut sincope grave in functionare, cozi interminabile la cabinetele medicilor de familie în special, necesitatea acestuia fiind una reală, dar lipsită de aplicabilitate în viața reală. Ce ar trebui făcut? Ar trebui obligat furnizorul să imbunătățească sistemul, altfel să fie obligat să restituie banii primiți. Ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate în această perioadă vine din lipsa de viziune pe termen mediu și lung în sistemul sanitar, lipsa unei strategii bine fundamentată referitoare la nevoile reale ale sistemului, la crearea căreia sa participe toți factorii politici – putere și opoziție, care să fie determinantă în următorii 20 de ani. S-a discutat mult despre salarii și sporuri, știut fiind faptul că nu de sporuri are nevoie sistemul sanitar, ci de o așezare reală a fiecărei specializări, pe principii sănătoase și transparente, bazate pe realitatea din sistem. Concret, sunt diferențe de cazuistică între spitale, pacienți gravi sunt transportați la spitale mai bine dotate, cele orășenești rămânând cu cazuri mai puțin complexe. Având în vedere că sistemul sanitar este printre cele mai importante verigi ale sistemului public, acesta trebuie tratat cu maximă responsabilitate și cu implicarea tururor factorilor de decizie: Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate, Sindicatele reprezentative, specialiști și decidenți politici”.   


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare