BRAŞOV. Organizarea referendumului, pe ultima sută de metri. Ce modificări s-au făcut faţă de alegerile precedente?!
Pentru referendumul din perioada 6-7 octombrie 2018, pentru revizuirea Constituţiei româniei, au fost amenajate 449 de secţii de votare, la care sunt înscrişi 518.090 de alegători. Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică, populaţia judeţului Braşov număra, la 1 ianuarie 2018, 633.686 de persoane.
Astfel, pentru buna desfăşurare a acestui referendum, au fost asigurate sediul şi dotarea tehnico-materială a Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 8 Brașov care funcţionează în sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Brașov, B-dul Eroilor nr.5, camera nr. 35. Preşedinte al Biroului Electoral Judeţean a fost desemnat judecător Cătălina Nistor.
După preluarea sub pază, în data de 30.09.2018, a buletinelor de vot, în număr de 569.679, s-a stabilit graficul de distribuire a acestora, precum și a celorlalte materiale necesare desfășurării referendumului, inclusiv cele 2.235 de ștampile inscripționate cu „VOTAT”.
Astfel, primarii unităților administrativ-teritoriale din județul Brașov le pot ridica vineri, 05.10.2018, de la Sala de Sport a Colegiului Național „Aprily Lajos” din municipiul Brșov, str. După Ziduri nr.3.
Toate primăriile din județul Brașov, primarii UAT-urilor se vor prezenta conform programării (între orele 8.00 – 12.00), însoțiți de lucrători ai Poliției Române, având asupra lor ștampila UAT. Programarea pentru ridicarea buletinelor de vot poate fi consultată pe site-ul Prefecturii județului Brașov.
„Menționăm că pe raza județului Brașov sunt 449 de secții de votare, cu două mai multe față de alegerile anterioare și cunoscute deja de alegători. Acestea sunt în orașul Râșnov (la Grup Școlar Industrial Râșnov) și în comuna Sânpetru (la Grădinița cu program normal 8 ore). Înființarea celor două sedii a fost necesară întrucât unele dintre secțiile de votare existente la nivelul UAT-urilor au depășit numărul de 2.000 de alegători”, a declarat prefectul Marian Rasaliu.
Chiar dacă de pe lista preşedinţilor de secţii de votare, care fuseseră aleși din Corpul Experților Electorali pentru judeţul Braşov, 50 au cerut să fie înlocuiți, din diverse motive, organizarea referendumului nu a fost afectată, cei retraşi fiind imediat înlocuiţi, conform lui Claudiu Petra, reprezentantul Biroului E1lectoral Judeţean. La nivelul județului Brașov, Corpul Experţilor Electorali are în jur de 1.300 de membri.
Situaţie inedită în comuna Augustin
O situaţie deosebită, probabil unică în ţară, a fost semnalată, însă, de prefectul Marian Rasaliu, în timpul videoconferinţei susţinute astăzi de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
Este vorba de situaţia din comuna Augustin, unde la ora actuală nu există primar, nici viceprimar, nici Consiliu Local, frâiele localităţii fiind preluate de secretarul localităţii, Elena Taus. Tot aceasta a fost aleasă şi preşedintele unicei secţii de votare din comună.
Deşi legea nu prevede în mod expres că ar fi vorba despre o incompatibilitate, totuşi se caută soluţii pentru ca Elena Taus a fi înlcuită de pe poziţia de preşedinte de secţie.
„Din punctul meu de vedere, acolo este un fel de incompatibilitate şi ar trebui înlocuit preşedintele secţiei. Cât priveşte situaţia celor 50 de preşedinţi de secţii de votare din judeţ care s-au retras, nu sunt probleme din această cauză, deoarece au fost înlocuiţi imediat, astfel că lucrurile decurg bine şi nu avem nici un fel de emoţii vis-a-vis de organizarea referendumului”, a declarat prefectul.
Secţii de votare mutate în municipiul Braşov
La nivelul municipiului Braşov, au fost înregistrate modificări cu privire la câteva secţii de votare.
Având în vedere că, în această perioadă, la Şcoala Gimnazială nr. 4 se derulează o serie de lucrări în cadrul proiectului „Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţii inteligente în municipiul Braşov”, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano – Român, ceea ce face ca acest spaţiu să fie impropriu derulării referendumului în condiţii optime, s-a luat decizia de a fi mutate, temporar, cele şase secţii de votare din această clădire: la Liceul de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch, două secţii, iar la Şcoala Gimnazială nr. 25, patru secţii.
Astfel, cetăţenii care au domiciliul pe străzile Cernei, Diana, Eftimie Murgu, Padina, Vârful cu Dor, arondaţi la secţia de votare nr. 72, precum şi cei care au domiciliul pe bulevardul Muncii numere impare, şi străzile Calcarului şi Oltului, arondaţi la secţia de votare nr. 73, îşi pot exprima opţiunea la Liceul de Arte Plastice.
Cei care au domiciliul pe bulevardul Muncii, numere pare, şi strada Ghindei, arondaţi secţiei de votare nr. 74, cei care au domiciliul pe strada Jepilor nr. impare 1-9 şi nr. pare 2- 20, arondaţi secţiei 75, precum şi cetăţenii de pe străzile Alexandru Odobescu, Alexandru Papiu Ilarian, Artarului, Carpenului, Doinei, Micu Klein, Pictor Nicolae Grigorescu, Somesului, Temeliei, arondaţi secţiei 76, şi cei de pe străzile Crişului şi Vasile Alecsandri, de la secţia nr. 77, îşi vor putea manifesta opţiunile la Şcoala Gimnazială nr. 25.
Cu excepţia acestor modificări, temporare, toţi ceilalţi braşoveni îşi vor putea exercita acest drept la aceleaşi secţii de votare ca şi până acum.
„Îi invit pe toţi cei care doresc să-şi exprime punctul de vedere cu privire la modificarea Constituţiei să participe la acest referendum şi să îşi exercite unul dintre drepturile democratice elementare. Ca de fiecare dată, atunci când am avut posibilitatea să îmi exprim o opţiune, fie că a fost vorba despre una politică, în cadrul alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale, fie că a fost vorba despre o opţiune în cadrul unui referendum, mi-am exercitat acest drept, lucru pe care îl voi face şi de această dată”, a declarat primarul municpiului Braşov, George Scripcaru.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.