BRAȘOV. Orban: Vom cere bani europeni pentru Spitalul Regional
Premierul Ludovic Orban, aflat într-o vizită la Brașov (detalii: BRAȘOV. ATI COVID-19, Aeroportul, Polivalenta, Spitalul Regional, „jaloanele” vizitei lui Ludovic Orban), a anunțat că Guvernul a decis să ceară bani de la Comisia Europeană pentru construirea Spitalului Regional din Brașov.
„Am luat decizia ca Spitalul Regional din Brașov să fie inclus pe lista obiectivelor la care o să cerem finanțarea din facilitatea de reziliență și recuperare. Comisia Europeană și Consiliul European au luat decizia de a aproba această finanțare către statele membre UE. România beneficiază de o finanțare consistentă sub formă de granturi sau de împrumut. O parte importantă din aceste alocări se va duce spre sănătate”, a declarat premierul.
Anul trecut, Primăria Brașov și BERD au semnat acordul de asistență tehnică pentru construcția Spitalului Regional Brașov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanțarea municipiului este de 250.000 de euro. În baza acestui acord de finanțare, BERD a desemnat un consorțiu de firme care să elaboreze studiul de fezabilitate și documentația necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Brașov. Consorțiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP și Clifford Chance Badea SPRL, un consorțiu cu experiență în construcția a 40 de spitale, prin parteneriat public-privat (PPP), în toată lumea.
La sfârșitul lui 2018, Ministerul Sănătății a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, după ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafață de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului. Conform ordinului de ministru, Spitalul Clinic Regional Brașov va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, pentru 31 de specialităţi.
Luna trecută, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avut o întâlnire pe această temă cu reprezentanții Primăriei Brașov, ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și ai sectorului medical, chiar în ziua în care a apărut proiectul actului normativ, devenit ordin pentru modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1765/2006 privind arondarea județelor la centrele regionale, luându-se în considerare regiunile de dezvoltare socioeconomică din care fac parte, precum și distanțele aeriene și terestre dintre un spital județean și un anumit centru regional. „După acest moment, avem startul oficial la tot ce înseamnă studiul de fezabilitate la un nou spital regional. Acest ordin specifică tocmai arondarea județelor Harghita și Covasna la centrul universitar Brașov, și deci încadrarea ca spital regional a spitalului ce se va construi la Brașov”, a declarat atunci ministrul Sănătății.
Citiți și:
BRAȘOV. Iată cum arată Spitalul Regional… pe hârtie (Galerie FOTO)
Scripcaru și Coliban au viziuni diferite în ceea ce privește realizarea noului spital al Brașovului
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.