BRAȘOV. „Nu a existat o ruptură la Barajul Tărlung”, potrivit A.N. Apele Române
Pentru că parlamentarul Coliban a ridicat suspiciuni asupra modului în care au fost gestionate debitele de apă la Barajul Tărlung, lansând chiar ideea că a avut loc o „ruptură la baraj” care ar fi dus la viituri puternice cu urmări devastatoare asupra podului CFR de la Budila, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a venit cu precizări.
Astfel, ANAR a făcut în primul rând trimitere la comunicatul din 7 iulie 2018 în care s-a specificat că, în perioada 30 iunie – 3 iulie 2010, s-a intervenit „în mod operativ pentru blocarea prizei microhidrocentralei (MHC) de la Barajul Săcele, pentru limitarea debitelor în aval de baraj, la cca 50 m, unde s-a produs o puternică eroziune. Primele intervenţii s-au realizat în noaptea de 1 iulie 2018, când s-au folosit materiale geotextile în 4 straturi şi cca 200 saci lestaţi în frontul confuzorului prizei MHC. Pe fondul nivelelor mari, acestea au fost antrenate către galerie”.
Apoi sunt prezentate lucrările executate în cursul zilei de 2 iulie, printre care construcţia rampei de acces către deversorul de ape mari şi accesul către prize: „Au fost puse în operă cca 500 tone anrocamente mari disponibile în depozitul constituit la baraj pentru intervenţii şi s-a organizat pregătirea transportului de balast pentru consolidare. În 24 de ore, echipele de intervenţie au realizat mecanizat închiderea prizei printr-un prism de anrocamente şi balast în care pentru drenaj s-a asigurat amplasarea de material geotextil pe taluzul amonte al acestuia”.
ANAR respinge ideea unei rupturi de baraj, explicând că: „În data de 30 iunie 2018, între orele 10.00-11.00 a fost semnalată o eroziune în aval de barajul Tărlung, la o distanţă de cca 50 m, provocată de accesul apei prin priza şi conducta îngropată a MHC Hidroelectrica (abandonată) – după emiterea Codului roşu de fenomene hidrologice imediate – dar care nu punea în pericol siguranţa în exploatare a barajului. Evoluţia eroziunii în aval de baraj şi a debitelor evacuate a fost monitorizată în permanenţă, iar în urma evaluărilor la faţa locului nu a rezultat nici un pericol pentru exploatarea în siguranţă a deversorului de ape mari (…) Este totuşi de menţionat că această eroziune semnificativă a dezgolit conducta de alimentare cu apă a localităţii Brădet, fiind luate măsuri de sprijinire a acestora, împreună cu Compania Apa Braşov”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.