BRAŞOV. Muzeul Naţional Bran este pe cale de dispariţie
Anul trecut Castelul Bran a fost vizitat de circa un milion de oameni, dar la Muzeul Național Bran, nu departe de primul obiectiv turistic, nu au intrat mai mult de 14.000 de turiştii.
Potrivit primarului din Braşov, social-democratul Rareş Rădăcină, costurile de funcționare ale muzeului, care are 32 de angajați la ora actuală, sunt de 1,5 milioane lei, iar încasările sunt de circa 100.000 de lei.
„Noi am fi luat în calcul să preluăm şi să administrăm muzeul, dar nu ne permitem să-l susţinem la aceste sume. La sfârşitul acestei luni expiră contractul încheiat între Ministerul Culturii şi proprietarul Domeniului Bran, familia de Habsburg, pe care se află imobilul în care funcţionează Muzeul Național Bran. Nu știm încă poziția Ministerului Culturii, dar proprietarii ne-au pus în vedere şi nouă, la Primărie, că nu vor să mai prelungească acest contract cu statul. Nici noi nu avem o relație foarte bună cu managerul acestui muzeu național, mai ales din cauza discuţiilor pe care le-am avut pentru că refuză să deschidă toaletele publice. Am făcut sesizări la DSP, DSVSA, așteptăm un răspuns”, a explicat Rădăcină.
Potivit sursei citate, Guvernul tehnocrat îl avea ca ministru al Culturii, cu un an în urmă, pe Vlad Alexandrescu, cel care semnase o minută. O parte din exponate ar fi urmat să fie preluate de Muzeul Județean de Istorie, o parte la Muzeul cetăţii Făgăraș, iar terenul trecea în domeniul comunei Bran, printr-o Hotărâre de Guvern.
„Când am fi dispus de o clădire în care să relocăm exponatele, am fi făcut acest lucru. După ce vom reloca Primăria, ala cum am anunţat, în clădirea actuală ar putea fi găzduit muzeul”, a completat primarul din Bran.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.