Politic

BRAȘOV. Mulți dintre investitorii străini în România susțin că mediul de afaceri s-a înrăutățit. Ce spun politicienii despre acest aspect?

 

Majoritatea investitorilor străini care activează în România susţin că mediul de afaceri s-a înrăutăţit, arată indicele percepţiei membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC), realizat în luna martie 2019.

„Aproape 85% dintre respondenţi declară ca mediul de afaceri din România s-a înrăutăţit, procent record în sondajul FIC până în prezent. După OUG 79, la finalul anului trecut, OUG 114/2018 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească şi a condus şi la scădere semnificativă a Bursei atât din cauza prevederilor sale, cât şi din cauza absenţei totale a dialogului şi a transparenţei. Companiile activează acum într-un mediu de afaceri care aşteaptă, în orice moment, o ordonanţă de urgenţă cu impact asupra operaţiunilor şi profitabilităţii lor”, subliniază FIC.

Totodată, 24% dintre respondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să se contracte în 2019, faţă de 14% în 2018, iar 20% estimează că afacerile lor se vor contracta, comparativ cu 12% în martie 2018. Aproximativ 20% dintre cei chestionaţi văd o diminuare a exporturilor şi a activităţii lor pe piaţa internă, dublu faţă de acum şase luni, iar 30% se aşteaptă ca rezultatele propriilor afaceri, pentru următoarele 12 luni, să se înrăutăţească faţă de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste aşteptări în martie 2018. În același timp, 35% dintre respondenți prevăd un declin al investiţiilor lor, aproape dublă faţă de anul trecut, când procentajul era de 19%. 37% dintre investitori consideră că vor angaja mai puţine persoane în perioada următoare, în timp ce în 2018 numai 17% au răspuns astfel. Rezultatele indicelui relevă că mediul de afaceri se confruntă, în prezent, cu noi îngrijorări privind modificările propuse pentru Legea Dialogului Social, incertitudini legate de sistemul Pilonul 2 de pensii şi piaţa de capital din România, lipsa forţei de muncă şi diminuarea cererii din zona euro. La această ediţie a indicelui de percepţie au răspuns 47 dintre cei 125 de membri FIC. 

Vă prezentăm câteva opinii pe marginea acestui subiect.  

 

„Mediul de afaceri suferă în guvernarea PSD”                 

Adrian Veștea, președinte al CJ Brașov, președintele PNL Brașov: „Între afirmațiile unor guvernanți care au înșelat așteptările celor ce i-au votat, care sunt ostracizați în Europa, care vopsesc realitatea, mințind fără ezitare, și cele ale unor antreprenori care activează în economia reală și se lovesc zi de zi de problemele create de actuala putere, este dincolo de orice îndoială că aceștia din urmă trebuie crezuți. Mediul privat de afaceri a avut și va avea de suferit în guvernarea dominată de PSD. Întâi, din cauză că această guvernare judecă totul în termeni de voturi și votanți și știe că sectorul privat al economiei nu este rezervorul său electoral, de aceea îl privește ca pe un dușman. În al doilea rând, sectorul privat produce bani, iar guvernarea PSD dorește să ia o cât mai mare parte din acești bani, pentru a-i distribui acolo de unde îi vin voturi și a acoperi o parte din necesarul de finanțare al statului, care s-a mărit mult de când Liviu Dragnea și compania sunt la putere. În al treilea rând, este vorba despre promovarea nonvalorilor și pseudovalorilor din sistemul clientelar în funcții înalte în stat; iar aceste personaje, nepregătite profesional, știu că sunt menținute în funcții doar dacă execută ordinele venite de la vârful partidului. Cum urmează patru rânduri de alegeri și cum nu poate tăia din cheltuielile aparatului de stat fără a pierde din punct de vedere electoral, este de așteptat ca presiunea pusă de PSD pe «dușmanii» din sectorul privat să crească. Iar aceasta se va traduce, aproape sigur, prin noi majorări și inventări de taxe, pentru ca banii astfel obținuți să fie dirijați, direct sau indirect, către bazinul electoral al partidului condus discreționar de Liviu Dragnea”.  

  

„Avem printre cele mai prietenoase condiții fiscale din Europa”

Daniel Zamfir, senator ALDE Brașov: „Este foarte important să putem privi lucrurile obiectiv și să vedem contextul în care Consiliul Investitorilor Străini afirmă aceste lucruri. Eu deja m-am obișnuit cu faptul că astfel de analize apar atunci când Guvernul ia niște măsuri care afectează direct profitul companiilor multinaționale. Doar dacă vă aruncați o privire asupra board-ului CIS veți observa că ei sunt reprezentanți ai companiilor de asigurări, ai băncilor, în general ai celor care sunt nemulțumiți de OUG 114. Sigur că mai sunt multe lucruri de făcut pentru ca mediul de afaceri să beneficieze de un climat și mai bun, să beneficieze de stabilitate legislativă, să se elimine controalele abuzive ale ANAF și ale altor instituții, dar să nu uităm că, totuși, cel puțin din punct de vedere fiscal, avem printre cele mai prietenoase condiții din Europa. Faptul că Statul Român dorește ca Multinaționalele care fac profit în România să plătească impozitul aici, nu să și-l transfere în paradisuri fiscale, sigur că deranjează”.  

 

„Mediul de afaceri din România beneficiază de facilități”

Roxana Mînzatu, deputat PSD Brașov: „Cu toții ne dorim ca România să fie atractivă pentru investiții și propice dezvoltării sustenabile a afacerilor existente. Însă orice analiză trebuie să arate atât ceea ce nu este la nivelul pe care ni-l dorim, cât și lucrurile bune care s-au întâmplat până acum. Avem la dispoziție statistici oficiale, naționale și europene, care arată că Guvernarea PSD a reușit să sprijine mediul de afaceri. Investițiile străine în țara noastră au crescut cu 47% în februarie 2019 față de februarie 2018. Numai în primele luni din 2019, investițiile străine directe au însumat 1.036 de milioane de euro, comparativ cu 704 milioane de euro din perioada ianuarie-februarie 2018. Asta arată că România este o destinație investițională de interes pentru cei care vor să dezvolte afaceri în țara noastră. Eu cred că mediul de afaceri din țara noastră este unul care beneficiază de condiții foarte bune. Eurostat arată că o companie plătește pentru un angajat român un salariu orar mai mic de 4 ori decât media UE (6,9 euro pe oră faţă de 27,4 euro pe oră). Ajutoarele de stat acordate de Guvern pentru investițiile majore, generatoare de locuri de muncă, au fost și rămân generoase. Ministerul Finanțelor Publice a susținut și va mai susține cu bani nermabursabili investițiile majore, în trecut beneficiari fiind în proporție covârșitoare investitori străini. Este evident că investitorii străini au obținut rezultate economice foarte bune folosind o forță de muncă bine calificată disponibilă la un cost al muncii foarte redus. Este un fapt că investițiile străine au generat bunăstare pentru angajații din anumite domenii de interes, cum ar fi sectorul IT și industria. Astăzi, 580.000 de angajați români câștigă 1.000 de euro net pe lună, adică dublu față de acum cinci ani, iar numărul angajaților bine plătiți este de două ori mai mare decât cel de acum cinci ani. De asemenea, pentru cei aproximativ 2 milioane de angajați care obțin venitul minim pe economie, Guvernul a crescut salariul minim de la 1.050 lei, cât în era în 2016, la 2.080 lei în 2019 (chiar la 2.350 lei pentru cei cu studii superioare și la 3.000 lei pentru lucrătorii din sectorul construcțiilor, declarat sector strategic în următorii 10 ani pentru țara noastră). Ce vreau să subliniez este că mediul de afaceri din România beneficiază de facilități, de o economie stabilă și de resursă umană care aduce multă plus valoare în afacerile derulate de companii, în țara noastră. Însă, creșterea salarizării este un angajament al Guvernului față de români care este pus în aplicare întocmai. Iar mediul de afaceri înțelege acest angajament, statisticile confirmă acest fapt: în România a crescut cu peste 326.000 numărul salariaților, din noiembrie 2016 față de ianuarie 2019” (C.V.)

 

„Este corectă percepția”

Gabriel Andronache, deputat PNL Brașov: „Este corectă percepția referitoare la înrăutățirea condițiilor în care mediul de afaceri își desfășoară activitatea dacă analizăm numai efectele nocive ale OUG 114/2018, care în mod evident trebuie abrogată. Cea mai mare problemă este impredictibilitatea cadrului legislativ din România, în special al celui fiscal. Prima acțiune care ar trebui realizată este garantarea stabilității legilor cu impact asupra mediului de afaceri pentru cel puțin 3 ani de zile. Acest fapt se poate realiza prin convenții politice între toate partidele parlamentare, încheiate împreună cu reprezentanții mediului de afaceri. Sună utopic în România zilelor noastre, însă este singură soluție pentru ca percepția să se modifice de la negativ la pozitiv.” 

 

„Cifrele arată realitatea din viețile noastre”

Marius Dunca, senator PSD Brașov, președintele PSD Brașov: „În ultimii doi ani, Guvernul PSD a luat o serie de măsuri economice care au fost orientate atât în direcția mediului de afaceri, cât și către angajați. Acestea au vizat alinierea mediului de afaceri și a componentelor salariale la ceea ce ne-am propus cu toții în campania electorală – ca afacerile din România să meargă mai bine și, implicit, ca fiecare angajat din țara noastră să câștige mai bine și să beneficieze de un nivel de trai mai bun. Desigur, vocea mediului de afaceri din țara noastră trebuie ascultată, pentru că antreprenorii și investitorii asigură coloana vertebrală a economiei naționale. Cred că este nevoie de consultare continuă și de colaborare la nivel instituțional pentru ca toate politicile publice să fie realizate împreună cu aceștia și în beneficiul lor și al angajaților. Desigur, aceste mecanisme pot fi perfecționate, pentru că dintr-o comunicare ineficientă se pot desprinde concluzii greșite. Însă, mai important decât un studiu de percepție este realitatea statistică din fiecare județ al țării. Și aici eu prefer să mă raportez la cifre, pentru că ele arată realitatea din viețile noastre. Vreau să vă prezint o situație comparativă pe indicatori economici care arată cum a evoluat județul Brașov în ultimii doi ani, de când PSD este la guvernare. 

În timpul guvernării PSD, la nivelul județului Brașov a fost înregistrat un plus de 14.970 de salariați. Asta înseamnă că mediul de afaceri a avut mai multă încredere în economie și că afacerile au mers mai bine.

2016 – 176.232 salariați

2019 – 191.202 salariați

În timpul guvernării PSD, ca urmare a măsurilor luate, brașovenii câștigă, în medie, cu 659 lei mai mult decât în 2016. Ne putem imagina ce înseamnă cei 659 lei pentru o familie și ce înseamnă această creștere salarială pentru o familie în care cei doi soți lucrează. Mai mulți bani pentru sănătate, pentru educație, pentru a pune pe masă mâncare de mai bună calitate.

2016 – 2143 lei

2019 – 2802 lei

În doi ani, numărul șomerilor din județul Brașov a scăzut cu 3397 persoane. Deci firmele au avut nevoie de angajați pentru a a-și desfășura activitatea, care a crescut. Acest lucru înseamnă că economia locală funcționează, că există bani în economie și iată, acest lucru se vede în numărul celor care azi nu au un loc de muncă.

2016 – 9.364 șomeri înregistrați

2019 – 5.967 șomeri înregistrați

În timpul guvernării PSD, rata șomajului în județul Brașov a scăzut cu 1,4%

2016 – 3,7%

2019 – 2,3%

Aceasta este realitatea, pe care oricine o poate verifica, pentru că sunt informații publice. Ele vorbesc despre mediul de afaceri și despre implicațiile creșterii volumului de afaceri la nivelul județului nostru, pentru că de fapt, asta ne interesează pe toți. Ca măsurile guvernului, măsuri promise și asumate, să se reflecte în nivelul de trai al oamenilor și în activitățile companiilor private.”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button