Politic

BRAȘOV. Ministrul Agriculturii Achim Irimescu s-a întâlnit cu fermierii de sfeclă la Fabrica de Zahăr Bod

  • DSCN3788_222341.JPG
  • DSCN3749_222340.JPG
  • dscn3762.jpg
 

După ce a vizitat fabrica de zahăr Bod, Achim Irimescu, deținătorul portofoliului Agriculturii în Executivul condus de premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit sâmbătă cu reprezentanții cultivatorilor de sfeclă din județele Brașov, Covasna și Harghita. 

„Suntem alături de ministrul Irimiescu și de politicile agricole ale UE”, au afirmat fermierii ardeleni, dar nu au ratat ocazia de a-i prezenta demnitarului și problemele cu care se confruntă la fermele lor, printre care întârzierea subvențiilor agricole în acest an, birocrația din sistem pentru obținerea acestora și lipsa unei anumite categorii de personal calificat, cum ar fi tractoriștii, pentru că nu mai sunt școlarizați în acest sens.

Becek Laszlo (foto 3 stânga), președintele asociației cultivatorilor din cele județe amintite a recunoscut că există temeri printre fermieri cu privire la viitorul producției de zahăr, în special în Brașov și Covasna, având în vedere că Fabrica de Zahăr Bod a rămas singura de profil în țară cu capitat 100% românesc: „Știm că au fost 33 de astfel de fabrici, au rămas patru, iar cea din Bod este singura românească. Ne îngrijorează acest lucru. Suntem mulțumiți totuși că, deși au venit cu oarecare întârziere, subvențiile sunt frumușele în acest an, dar este loc de mai bine. De la Ministerul Agriculturii așteptăm să fim sprijiniți în demersurile noastre și să fie simplificate procedurile pentru obținerea subvențiilor, pentru că acum este cam lung drumul de la fermieri la APIA. Legislația europeană agricolă este destul de laborioasă, iar cei care au 3-4 ha de teren nu pot studia așa ceva, se greșește în întocmirea documentație și astfel unii se trezesc fără subvenții din cauza unor bife puse anapoda. Ca urmare, noi am propus să existe un consultant APIA care să-i învețe pe fermieri cum să completeze actele necesare”.      

Ministrul Agriculturii a promis că va lua în considerare aceste aspecte cunoscând toate motivele pentru care s-au înregistrat întârzieri la aceste plăți către producători: „Ne aflăm într-o zonă vestită pentru producția de sfeclă de zahăr, iar producătorii noștri se vor declara cu siguranță mulțumiți, mai ales că și subvențiile sunt foarte mari, care cumulate depășesc 1.000 de euro la hectar. Știm câtă nevoie au cultivatorii de aceste fonduri, întrucât utilajele sunt foarte scumpe, iar din profitul lor pe hectar nu și-ar permite achiționarea lor. De asta îi și ajutăm subvenționându-le activitatea agricolă. După cum știm, fermieri bogați înseamnă țară bogată. Pot spune acum că din a doua parte a lunii octombrie 2016 vom fi pregătiți să dăm și avansul pentru anul viitor, așa cum prevede legislația europeană, foarte necesare mai ales fermierilor care fac investiții”.

De precizat este că subvenția în Agricultură este alcătuită atât din fonduri europene, cât și naționale guvernamentale și poate ajunge la 1.250 de euro pe an pe fiecare hectar cultivat.

Cât despre Fabrica de zahăr Bod, patronată de Dan Tartagă, Irimescu a avut multe cuvinte de apreciere: „Producătorul de zahăr din Bod spune că va avea o producție de 60 de tone la hectar, ceea ce este încurajator, știind că media multianuală a României se situează sub 40 de tone. Această fabrică din județul Brașov s-a confruntat cu mai multe probleme în ultimii ani, dar am înțeles că s-au făcut investiții și sunt în proces de a-și reveni complet. Fabrica din Bod este, din păcate, printre puținele care mai sunt în proprietatea românilor, așa că nouă nu ne rămâne decât să ne bucurăm de industria de altădată în domeniul zahărului”.

Fabrica de zahăr Bod are la acest moment 350 de angajați, iar în plin sezon agricol numărul personalului crește la 500 de oameni. În 2015, a raportat o producție de 27.000 de tone de zahăr, iar în acest an cu 2.000 mai puțin. Peste 1.200 de ferme mici plus aproape 800 de ferme mari sunt implicate în acest proces agricol al culturii sfeclei, acestea furnizând materia primă necesară producției anuale de zahăr.

Patronul unității, Dan Tartagă (foto 4), a declarat: „Împreună, formăm un tot unitar, ca o mare familie. La ora actuală, randamentul fabricii este la nivel european, pentru că este dotată corespunzător. În ultimii 12 ani am urmat un program intens de investiții, iar în acest an am reușit să revitalizăm o mare parte dintre acestea, investind circa două milioane de euro. Acum avem o nouă secție de difuzie, una de centrifugi, am mărit secția de ambalare și capacitate a fabricii în general. Fermierii doresc să mărească suprafețele de sfeclă, având în vedere atât creșterea subvenției agricole, cât și accentul pe cultura sfeclei de zahăr, toate cauzate de o criză mondială a zahărului. Așteptăm ca și alți cultivatori să ni se alăture, iar noi le oferim ingrășăminte, pesticide, ierbicide. Căutăm noi colaboratori și datorită măririi capacității fabricii, care la anul va tăia aproximativ 3.000 de tone de sfeclă pe zi”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button