Politic

BRAȘOV. Liberalii vor un manual unic pentru accesarea fondurilor europene

 

Liberalii propun crearea unei proceduri unice de accesare a fondurilor europene în toate statele membre, precum și posibilitatea legală ca autoritățile române să poată accesa direct fondurile nerambursabile, fără concursul Guvernului. Deputatul PNL Mara Mareș a afirmat, în conferința de presă susținută joi la Brașov, alături de eurodeputatul Siegfried Mureșan, că aceste măsuri se vor afla pe agenda viitorilor europarlamentari liberali.

„Europa ne dă regulile jocului, iar România vine şi mai adaugă nişte reguli în plus, care nu fac decât să încetinească absorbţia fondurilor europene, să blocheze şi să ne aducă acolo unde suntem acum, adică pe ultimele locuri la absorbţia fondurilor europene. Putem să ne uităm la exemplul Poloniei, care are nişte proceduri foarte simple, digitale, iar absorbţia lor de fonduri europene este de 99%. Ce înseamnă acest manual unic? Că singurele reguli care vor trebui urmate de către orice stat membru vor fi cele impuse de UE şi nu acea supra birocratizare impusă de statele membre şi de către România în cazul nostru”, a afirmat Mara Mareş.

Ea a dat ca exemplu comuna braşoveană Beclean, care a solicitat fonduri pentru dezvoltarea reţelei de canalizare şi care, având sub 2.000 de locuitori, nu a putut beneficia de finanţare.

„Europa ne dă aceşti bani, însă România, guvernul PSD-ALDE vine şi spune că nu ai cum să aplici dacă nu ai peste 2.000 de locuitori în comună”, a spus deputatul PNL.

La rândul său, eurodeputatul Siegfried Mureşan a adăugat că poziţia PNL privind politica agricolă comună nu este de diminuare a subvenţiilor, ci dimpotrivă, de  creştere a subvenţiei la hectar pentru fermierii români până la nivelul mediu din celelalte ţări europene.

„În anul 2014, când au fost negociate subvenţiile pentru perioada 2014-2020, guvernul de atunci a negociat în mod defavorabil pentru România şi subvenţia pe care o primesc fermierii români este mai mică decât cea pe care o primesc fermierii din alte ţări europene. Acest lucru este incorect şi îl vom corecta noi, europarlamentarii PNL. De asemenea, vom cere lansarea a două programe europene pentru fermierii români – programul Prima fermă şi programul Prima seră, prin care orice român care doreşte să deschidă o fermă sau o seră în România să poată fi ajutat cu fonduri de până la 100.000 de euro fonduri nerambursabile. Cred că vor fi interesaţi de aceste programe mulţi tineri care doresc eventual să preia ferma părinţilor, să se aşeze la sat şi mai ales cetăţenii români care au lucrat în agricultură în Spania, Italia, au acumulat experienţă acolo, doresc să se întoarcă acasă şi o vor face dacă sunt ajutaţi”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureşan. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button