Politic

BRAȘOV. Liberalii propun legea anti-birocrație

 

Președintele Comisiei de economie a PNL Brașov, Silviu Costea (foto dreapta), a prezentat într-o conferință de presă susținută joi la sediul partidului propunerile legislative care, în opinia liberalilor, ar avea impact asupra economiei, motiv pentru care au fost stabilite ca priorități.

Astfel, o propunere legislativă ar fi cea privind posibilitatea societăţilor comerciale cu capital integral privat de a acorda al 13-lea şi al 14-lea salariu, care să vină în sprijinirea capitalului autohton, dar și creșterea veniturilor salariale și, implicit, a calității vieții angajaților din mediul privat românesc.

„O astfel de facilitate reprezintă o modalitate activă de sprijinire a competitivității companiilor cu capital integral privat din România și o pârghie la îndemâna angajatorilor privați de a stimula și fideliza proprii angajați”, a declarat Silviu Costea.

„Legea anti-birocraţie” este o altă propunere din partea PNL, ce are ca obiect de reglementare instituirea interdicției instituțiilor și autorităților publice de a solicita, persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice, date sau informații existente în sistemul public, iar nerespectarea acestei interdicții să fie considerată abatere disciplinară care să atragă răspunderea disciplinară a persoanei care a săvârșit-o.

A treia propunere importantă pentru PNL ar fi cea privind modificarea și completarea Codului fiscal al României, astfel încât, de la 1 iulie 2019, povara fiscală aplicată asupra veniturilor din muncă să scadă semnificativ de la nivelul actual al contribuțiilor de peste 37,25%, la 26%.

„De asemenea, reducerea cu peste 10% a nivelului contribuțiilor va fi cumulat cu o partajare justă a poverii între angajat și angajator, după cum urmează: contribuții care vor fi plătite de angajat de la 1 iulie 2019 (scad de la 35%, la 16%), 10% contribuții pentru asigurări sociale și 6% contribuții de sănătate, contribuții care vor fi plătite de angajator de la 1 iulie 2019 (Cresc de la 2,25%, la 10%), 10% contribuții pentru asigurări sociale. Astfel, contribuția asiguratorie pentru muncă, introdusă prin OUG nr.79/2017, va fi eliminată. De asemenea, angajatorii vor avea posibilitatea ca, din contribuțiile sociale de 10% pe care le plătesc pentru veniturile salariale ale angajaților, să poată dispune de un procent de 4% pentru acordarea unei pensii de serviciu pentru salariații care au o stabilitate în muncă la același angajator”, a mai spus Costea.

Sursa citată a enumerat și efectele, favorabile în opinia sa: asupra veniturilor salariale (salariile nete ale angajaților vor crește cu până la 20%), angajatorii vor avea costurile salariale diminuate cu cca. 10%, pe care le pot utiliza pentru stimularea angajaților, se va crea oportunitatea creșterii salariilor și în sectorul privat, nu numai în cel public, asupra administrației publice (cresc veniturile primăriilor din cotele și sumele de impozit pe venit), crește baza impozabilă de la 65%, la 84% și, corespunzător, impozitul încasat de primării. De asemenea, se va elimina o parte consistentă din „munca la gri” (angajatorii din sectorul privat fiind puternic stimulați să majoreze salariile, nu numai să le mențină la nivelul salariului minim pe economie). Un alt efect ar fi reducerea presiunii inflaționiste (o mai mare stabilitate a prețurilor, ca urmare a diminuării costurilor cu forța de muncă).

Pe partea de turism, liberalii propun o legea pentru stimularea dezvoltării și apariției de noi zone turistice de interes național (balnear, geothermal, montan).

„Propunem extinderea cotei de TVA de 5% și la cazarea în cadrul sectorului hotelier sau similar, serviciile de alimentatie, restaurant şi  catering (excepţie băuturilor alcoolice), activități recreative”, a precizat liberalul. 

Un alt punct important ar fi eliminarea corupției și creșterea transparenței în relația cu autoritățile publice.

„Legea Lobby-ulu care va statua ca lobby-ul şi grupurile de interese sunt componente legitime ale unei democraţii liberale. Societățile de lobby, societățile care angajează lobbiști interni, precum și grupurile de interese se vor înregistra într-un Registru de lobby și de reprezentare a intereselor, administrat de Oficiul Registrului Comerțului, și vor trebui să comunice o serie de date, considerate necesare pentru asigurarea unei activități transparente”, a subliniat Silviu Costea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button