Politic

BRAŞOV. Li se recomandă asistentelor medicale doar cu pregătire postliceală să meargă şi la facultate. Vor beneficia de echivalarea studiilor

 

Asistentele medicale care au obținut diploma la postliceală şi care vor să-şi continue studiile de specialitate pot da examen de admitere la Facultatea de Asistenţi Medicali, dar au un avantaj faţă de alţi candidaţi. Acestora li se vor recunoaşte anii de studiu de la postilceală, astfel că vor putea trece direct în anul II sau III de facultate.

„Fiecare universitate va face, conform principiul autonomiei universitare, o echivalare chiar și diferenţiată, față de absolvenții unor școli postuniversitare”, după cum ne-a anunţat senatorul PSD de Braşov, dr. Forin Orţan.  

Vorbim despre o inițiativă legislativă din mandatul trecut, care a iscat dezbateri furtunoase în Senat zilele trecute, pe tema recunoaşterii creditelor în învățământul medical.

„Pe de o parte, sindicatele din sănătate își doreau recunoaşterea creditelor asistentelor, obţinute pe parcursul şcolii postliceale, astfel încât să intre direct în învăţământul universitar, însă reprezentanţii universităţilor spuneau că nu putem face această discriminare, între oamenii care au dat examen şi oamenii care intră direct în facultate, în anul II sau III de studii. Fiecare îşi apăra poziţia, aproape sălbatic. După o lună de negocieri între cele două tabere, lucrurile au fost stabilite”, a relatat dr. Orţan.

Senatorul braşovean a declarat într-o conferinţă de presă zilele trecute că ar fi indicat ca asistentele medicale din generaţiile mai vechi, din promoţiile de după anul 2007 de exemplu,  să urmeze cursurile unei universităţi în condiţiile date, întrucât diferențele salariale sunt foarte mari, undeva la 1.000 de lei pe lună acum şi vor creşte o dată cu creşterea salariilor.

„Pe atunci nu erau facultăţi de asistente, nu se pregăteau în medii universitare. Astfel, o persoană care a terminat postliceala acum 10 ani ştia că a urmat forma de învăţământ care îi dă maximum de carieră. Această asistentă are acum 10 ani vechime, este tânără şi cu experienţă. Să o ţin în spital cu mai bine de 1.000 de lei mai puţin decât una care nu are experienţă, dar a avut şansa urmării studiilor universitare în domeniu? Asistentele cu 10 ani vechime sunt cele mai bune din sistem. Le îndemn să-și facă echivalarea de studii şi să termine cursurile pentru că diferenţele salariale vor fi foarte mari”, a argumentat medicul.

O altă problemă de actualitate din sistemul medical ar fi generată de faptul că multe spitale din România scot la concurs posturi de asistente cu şcoală postliceală, doar din rațiuni financiare, pentru că pot angaja mai multe persoane pe aceleaşi sume de bani.

„Le-am spus asta sindicatelor. Trebuie să urmeze un alt act normativ care să prevadă că în secţiile complicate, ATI, de exemplu, cardiologie, chirurgie să fie angajate în proporţie de 80% asistente cu universitate. În doi-trei ani, dacă asistentele se vor reprofesionaliza, vom avea foarte multe asistente cu universitate, dar bugetul spitalului va fi acelaşi. Ajungi să preferi să scoţi la concurs numai posturi de studii universitare, ca să-şi închizi bugetul, chit că celelalte sunt mai bine pregătite”, a precizat dr. Orţan.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button