BRAȘOV. La Hărman, oamenii vor apă, canalizare și șosele, dar nu vor să-și „rupă” din proprietăți pentru infrastructură
Hărmanul este o localitate în continuă dezvoltare, a crescut ca suprafaţă, se construieşte, dar şi ca populaţie. Sunt în jur de 6.000 de locuitori cu carte de identitate la Hărman, şi încă peste 3.000 care nu şi-au făcut mutaţia. Acestea sunt datele prezentate astăzi, în conferința de presă susținută la sediul PSD Brașov, de Onorel Velican, viceprimar în Hărman.
În acest context, Velican a specificat, apoi, problemele cu care se confruntă autoritățile locale.
„Avem o problemă cu introducerea utilităților, mulți dintre cei care au construit nu înțeleg să doneze drumurile, pentru lucrările de infrastructură. În satul Podu Olt (circa 700 de locuitori cu buletin) am avut aprobat un proiect de introducere a reţelei de apă şi canal, am avut şi o hotărâre de guvern în acest sens, este o lucrare cu multe peripeţii. Vom introduce anul acesta apa în Podu Olt, mai avem un kilometru de rețea, am finanțat până la urmă proiectul din surse proprii. Am depus prin PNDL un proiect de 3,5 milioane de euro pentru canalizarea de la Podu Olt, cu descărcare în stația de epurare”.
Viceprimarul a precizat și că s-a mai depus, prin PNDL, un proiect pentru Cartierul Tineretului: „Beneficiază de energie electrică, am introdus rețeaua de canal, este și rețeaua de apă. Am depus un proiect de racordat proprietăţile la rețeaua de apă canal. În urma unor lucrări de canalizare făcute anul trecut s-a creat un disconfort oamenilor din zonă. După ce aceste utilități vor fi aduse până la limita proprietăţii, ne vom putea concentra pe trotuare, rigole și un parc. Branșamentul ar costa în jur de 0,4 milioane lei, rigolele, drumurile, etc. vor costa aproape 2 milioane lei”.
N-a fost să fie nici spital
Viceprimarul a continuat cu prezentarea: „Suntem în perioada de finalizare a documentaţiei pentru introducerea reţelei de apă-canal, precum şi asfaltarea unei străzi importante. Este vorba despre Aleea 14, paralelă cu strada Gării, care face legătura dintre DN11 şi drumul judeţean care duce spre Bod şi Sânpetru. Dorim să obţinem fonduri prin PNDR, 1,5 milioane de euro. Vom introduce pentru Aleea 14 reţeaua de apă-canal și apoi vom asfalta. Zona este adiacentă a ceea ce a vrut să fie Spitalul de la Hărman, care nu s-a făcut nici la noi, nici în altă parte. Noi am tot sperat că spitalul se va face la Hărman. Comuna are 10 hectare de teren care nu este folosit, primăria l-a donat, nu dorea să îl vândă”.
Grădinița începută acum 9 ani este… aproape gata
Onorel Velican a mai spus că vor fi continuate investițiile vechi: „Grădinița începută în 2008 și care nu se mai termina, va fi dată în folosință la toamnă. Am alocat pentru asta bani de a bugetul local. Mai trebuie să cumpărăm mobilier, să facem branșamentul la gaz şi reţeaua electrică, să amenajăm curtea. Grădinița va face față la 70-80 de copii fără probleme, va prelua o parte din copiii care sunt la program prelungit. A costat circa 2 milioane lei, cam jumătate a fost suportat de bugetul local”.
Sala de sport este finalizată 90%. Este în curtea școlii din comună, iar costurile se ridică la circa 1,8 milioane lei, suportat exclusiv de bugetul local.
„Avem solicitările pentru construirea bugetului, vom continua modernizarea comunei, vom aloca circa 9 milioane lei pentru investiții în 2017”, a adăugat viceprimarul Velican.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.