Politic

BRAŞOV. Încă o licitaţie pentru găsirea unui firme care să se ocupe de salubrizarea şi colectarea deşeurilor în oraş

 

În aceste zile va fi transmisă iar documentaţia la Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) pentru demararea procedurilor de concesionare a serviciului de colectare a deşeurilor de la populaţie. 

La finele anului trecut a mai avut loc o licitaţie, însă atunci a fost contestată de firmele care şi-ar fi dorit să se ocupe de serviciul de salubrizare, respectiv colectare a deșeurilor de la persoane fizice și juridice de pe raza municipiului Braşov. A intervenit Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSD) care a analizat socumentaţia specifică, Primăria fiind apoi înştiinţată că trebuie să reia licitaţia, dar numai după ce scoate câteva dintre punctele cu grad de obligativitate considerate nelalocul lor. Una dintre nemulţumirile majore ale celor care ar fi vrut să depună oferte la licitaţia de pe SEAP a fost legată de transferul responsabilităţii ţintelor privind colectarea selectivă către operatorul de salubrizare. O altă problemă majoră ridicată de administratorii firmelor de resort era legată de faptul că în caietul de sarcini era prevăzut ca unele investiţii la nivelul structurii tehnice edilitare să cadă în sarcina operatorului. CNSD a considerat, de asemenea, nepotrivită pretenţia municipalităţii, care ar trebui să asigure infrastructura.

Ca urmare, la recomandarea CNSD, licitaţia pentru găsirea unui operator al serviciului menţionat a fost anulată.

Astfel, caietul de sarcini a fost prelucrat şi aprobat de consilierii locali în şedinţa ordinară din luna aprilie.  Printre cele mai importante modificări se numără cele legate de investiţiile pentru modernizarea sistemelor de colectare a deşeurilor. 

Viceprimarul Laszlo Barabas a subliniat: „În această perioadă purtăm discuţii cu privire la soluţia optimă de amenajare a platformelor şi identificarea resurselor financiare necesare. Sunt mai multe variante de analizat, toate având un sistem controlat de depozitare a deşeurilor”.

Şi sub pământ, şi deasupra

Două sunt variantele ce par mai de interes în discuţii: sistemul cu recipiente de colectare îngropate (simple sau cu compactare), respectiv cu pubele supraterane dar închise, astfel încât cetăţenii care aruncă gunoiul să nu aibă acces direct la ele. Fiecare platformă va avea tomberoanele separate, pentru fiecare categorie de deşeuri reciclabile: carton, hârtie, sticlă, plastic şi metal, iar una pentru gunoi menajer. 

Noul caiet de sarcini prevede ca operatorul care va câştiga licitaţia să pună la dispoziţia tuturor braşovenilor saci de gunoi pentru colectare selectivă, inscripţionaţi inclusiv cu un număr de telefon pentru ca firma să poată fi contactată de cetăţeni la nevoie. După ce au fost umpluţi cu deşeuri, sacii vor fi duşi la platforma cu pubele, astfel încât operatorii să-i poată ridica pe categorii de deşeuri. 

În plus, operatorii care îşi asumă responsabilitatea acestui serviciu de salubrizare trebuie să întocmească şi un program de ridicare a deşeurilor voluminoase, precum şi a celor electronice şi electrocasnice (DEEE). De asemenea, firma va face curăţenie şi în jurul rampei de gunoi. 

Contractul de concesionare va fi încheiat pe 5 ani, o singură firmă ocupându-se de acest serviciu în tot oraşul.

În acelaşi timp încercăm să găsim şi o soluţie de alimentare pentru a putea monta camere video care să aibă legătură cu dispeceratul Poliţiei Locale, precum şi pentru un sistem de avertizare atunci când pubelele vor fi pline, astfel încât acestea să fie golite în cel mai scurt timp”, a specificat Barabas.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button