Politic

BRAŞOV. Ghidul intervențiilor pentru creșterea confortului arhitectural-ambiental al clădirilor

 

Anul 2018 este Anul European al Patrimoniului, iar Municipiul Brașov dorește să înceapă un program structurat pentru reabilitarea și întreținerea patrimoniului construit al orașului. Ideea este de a salva şi conserva patrimoniul orașului pentru locuitorii și istoria orașului, dar și pentru cei care vizitează orașul și contribuie la dezvoltarea industriei turistice și a economiei locale.

În acest scop, Primăria Municipiului Brașov a încheiat un parteneriat cu Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității pentru elaborarea procedurii de aplicare a legii, testarea ei pe un program pilot în cursul anului 2018 și realizarea unui sistem de monitorizare permanentă a stării clădirilor. Grupul de lucru pentru elaborarea procedurii este format din reprezentanți ai Direcției Arhitect Șef din Primăria Brașov, ai Direcției Județene de Cultură Brașov și arhitecți specializați pe reabilitarea patrimoniului.

Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor a fost completată și modificată prin Legea nr. 166/2016, care prevede cadrul legal pentru intervențiile asupra patrimoniului istoric al localităților. Intervențiile pentru repararea anvelopelor clădirilor se fac de către proprietari (persoane fizice, persoane juridice sau instituții publice) și pot beneficia de cofinanțare din bugetul local de 50 % din valoarea intervenției.

Conform prevederilor legii, în cursul anului 2018 au fost elaborate cele trei documente necesare pentru implementare: inventarul clădirilor pentru zona prioritară de intervenție nr. 1 – centrul istoric-Cetatea Brașovului, zonele prioritare de intervenție în zona de protecție de arhitectură a municipiului Brașov şi regulamentul de aplicare a Legii 153/2011 completată și modificată prin Legea nr. 166/2016. 

„La începutul anului 2019, pe baza experienței municipiului Brașov privind implementarea legii, vom elabora Ghidul intervențiilor pentru creșterea confortului arhitectural-ambiental al clădirilor, adresat proprietarilor și instituțiilor implicate în procedură. Partenerul AIDC coordonează activitățile de informare a publicului, consultările privind implementarea programului pilot și elaborarea Ghidului. Până la sfârșitul anului 2018 va fi elaborat Planul multianual de finanțare a intervențiilor pentru salvarea și conservarea patrimoniului construit al municipiului Brașov, care va prevedea alocări anuale cu destinație specială pentru implementarea Legii 166/2016. În luna martie 2019 procedura și Ghidul vor fi distribuite ca exemplu de bună practică, ce poate fi preluată și implementată imediat,  la 41 Consilii Județene și la 41 municipii capitale de județ”, se arată în raportul de specialitate la proeictul de hotărâre al Consiliului Local privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor,  pentru zona de protecție de arhitectură a municipiului Brașov.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button