Politic

BRAŞOV. Este nevoie de curaj în antreprenoriat?

 

Ideea, locația, firma și curaj, de atât ai nevoie ca să poți accesa fonduri europene, spune fostul europarlamentar Petru Luhan, în prezent președintele Comisiei Fonduri Europene și Dezvoltare Regională din cadrul PNL.

Săptămâna trecută s-a desfășurat la Brașov un eveniment de promovare a oportunităților de finanțare, în mediul urban și rural, pentru investiții private pe exercițiul bugetar 2014-2020. Evenimentul „Susținem antreprenoriatul” a fost organizat de Organizația Femeilor Liberale din Brașov, în ideea de a ajuta antreprenorii cu informații care să-i ajute să acceseze mai ușor fonduri nerambursabile, ca și pe brașovenii care nu mai vor să fie angajați și ar dori să-și înființeze propriile afaceri și au nevoie de susținere financiară. Există programe disponibile în acest sens, alocate în exerciții bugetare de câte șapte ani în urma unui acord între Guvernul României și Comisia Europeană.

„Din fericire, există resurse de finanțare nerambursabile, în special din fonduri europene, care susțin antreprenoriatul pe partea financiară. În momentul de față, România dispune de aproape 49 de miliarde de euro bani europeni care ne stau la dispoziție la Bruxelles, pe care noi îi putem accesa și injecta în economia românească. În special IMM-urile au acces la foarte mulți bani europeni. Amintesc doar câteva programe relevante, cum ar fi POR 2.1A. care finanțează microintreprinderi, cu sume între 20.000 și 200.000 de euro nerambursabili, cu o contribuție proprie de 10%, apoi avem POR 2.2 care urmează a se deschide în următoarele luni, prin care se pot accesa între 500.000 și 5 milioane de euro, cu o contribuție de 30% de la beneficiar. Sunt multe alte programe. Mai ușor decât acum și mai mulți bani decât acum nu s-au putut accesa niciodată”, a prezentat Luhan.

Exemplificând, liberalul a spus că pot fi finanțate sume prin care se pot plăti inclusiv salarii, chirii, se pot achiziționa echipamente și utilaje, dar și softuri, pentru afaceri în domenii foarte diverse. Practic, banii pot fi utilizați pentru tot ceea ce este nevoie pentru a putea începe și susține un business. Mai mult, Comisia Europeană a acceptat ca 5-10% din sumele accesate să fie folosite pentru consultanță, astfel încât șansele la finanțare să fie garantate.

Condițiile de acordare a fondurilor nu sunt unitare, diferă la un program la altul, acestea putând fi analizate pe site-urile de profil sau prin firmele de consultanță.

 

Ce acțiuni îl recomandă?

Petru Luhan a fost eurodeputat în mandatul 2009-2014 și s-a remarcat prin câteva reușite la nivel european, cu efecte benefice pentru țara noastră, după cum ne-a spus în cadrul emisiunii online „Spinul Cameliei” .

„Prin amendamentele mele și prin puterea mea de a genera o majoritate în Comisia de Dezvoltare și Fonduri Europene din care făceam parte, au fost eliminate condiționalitățile constrângătoare în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, pe politica de coeziune. Este o mare realizare pentru România. Înainte erau multe restricții în acordarea acestor fonduri, la care noi contribuim cu 1,04 din PIB. Acum, eu cred că România se poate dezvolta pe fonduri europene, astfel încât să reducem decalajul față de țările din Vest. Dacă pe actualul exercițiu bugetar (2014-2020) am avut la dispoziție 49 de miliarde de euro, pe următorul (2021 – 2027) putem obține cu 2,3 miliarde de euro în plus. Mă bucur că am putut să-mi pun amprenta pe acest regulament general astfel încât România să poată avea acces ușor la acești bani și să-i folosească pentru ce are nevoie, nu pentru ce ne indică UE”, a declarat sursa citată..

Altă mândrie a fostului europarlamentar este că, în anul 2013, a fost desemnat „parlamentarul anului”, pentru acțiunile întreprinse în domeniul sănătății.

„Pot spune cu mândrie că am avut și eu o contribuție mică la faptul că astăzi există soluții la patru feluri de cancer. În mandatul meu am reușit să conving Comisia Europeană să aloce bani în cercetare-inovare exclusiv în domeniul sănătății. Am adus la aceeași masă toți reprezentanții autorităților, ai industriei farma, ai medicilor, pacienților și decidenții politici. După multe dezbateri am găsit consens. M-am implicat atunci la rugămintea unor asociații”, a precizat invitatul nostru.

A treia mare realizare cu care Petru Luhan se mândrește este că, după cum ne-a relatat, a inițiat eliminarea roamingului de date la nivel european. Astfel, toți românii care ajung în altă țară membră UE au aceleași costuri ca și în România dacă folosesc roaming.

Mai multe informații despre subiectele prezentate în acest articol puteți afla dacă vizionați ediția nr.11 a emisiunii „Spinul Cameliei”, invitat Petru Luhan, pe canalul youtube TEX TV.

https://www.youtube.com/watch?v=cV6dc5etuMg


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button