Politic

BRAŞOV. Drumuri judeţene reabilitate cu fonduri europene

 

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veştea, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu, au semnat astăzi contractul de finanțare a proiectului „Modernizare și reabilitare DJ 112C Hălchiu – Satu Nou – Dumbrăvița – Vlădeni (11,67 km)”. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 6 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Apelul de proiecte nr. POR 2018/6/6.1/6 Proiecte nefinalizate.

Valoarea totală a proiectului este de 21.840.574,19 lei. Cheltuielile totale eligibile sunt de 21.807.890,82 lei, din care cheltuielile totale nerambursabile (98%) au valoarea de 21.371.733 lei, iar contribuția proprie a Județului Brașov (2%) este de 436.157,82 lei.

Acesta este cel de-al patrulea proiect de modernizare a unui drum județean care va fi implementat cu fonduri europene asigurate prin POR, după cele realizate pentru drumul de sub munte (modernizare drum interjudețean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P) – 53,01 km drumul interjudețean Covasna – Brașov (modernizare drum interjudeţean Covasna – Braşov, format din DJ131 și DJ 131B) – 20,486 km şi drumul Dacia – Viscri – Bunești (modernizare și reabilitare) – 15,06 km. 

Pentru modernizarea și reabilitarea drumului județean Hălchiu – Satu Nou – Dumbrăvița – Vlădeni, CJ Brașov a aprobat în şedinţa din 10 septembrie cheltuielile legate de proiect și acordul de parteneriat al Județului Braşov cu comunele Dumbrăvița şi Hălchiu, unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora trece acest drumul.

Cu aceste patru proiecte de modernizare a drumurilor județene, CJ Brașov realizează investiții prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în valoare totală de 306.650.456,68 lei, adică aproximativ 66 de milioane de euro.

Practic, în aceste zile, în aceeaşi formulă oficială, au fost semnate două contracte pentru finanțarea lucrărilor demarate de autoritățile publice locale la două importante artere rutiere din județul Brașov. Este vorba de două tronsoane din drumurile județene DJ 104L și DJ 112C, în lungime totală de peste 26,7 kilometri, care îmbunătățesc conectivitatea localităților din Depresiunea Rupea-Cohalm și din zona de șes, unde sunt lacurile pescărești de la Codlea-Dumbrăvița, cu principalele căi de transport – DN 1 și DN13 – care traversează județul Brașov. Unul dintre aceste drumuri va îmbunătăți accesul către Casa Prințului de Wales din localitatea Viscri. Cele două rute conectează circa 16.000 de locuitori cu zona activă aflată în plină dezvoltare din centrul județului Brașov. Cele două contracte de finanțare au valoare totală de aproape 49 de milioane de lei.

„Proiectele pentru care am semnat acum contractele de finanțare reprezintă investiții importante pentru județul Brașov. Inițial am dorit să investim resurse din bugetul județean, dar având în vedere oportunitatea oferită de resursele europene este mult mai bine că ne putem canaliza eforturile în direcția altor investiții importante, finalizarea lucrărilor fiind acum susținută cu fonduri europene. Drumul județean 112C face legătura între cele două drumuri naționale importante care pleacă din municipiul Brașov spre nord și nord-vest, în timp ce drumul 104L este o cale de acces paralelă cu DN13 și care valorizează zona Rupea-Cohalm, cu accesibilitate directă către zona turistică importantă din Viscri. Efectele pozitive generate de implementarea acestor două proiecte vor consta în eliminarea blocajelor de trafic, precum și în reducerea timpului de deplasare, a numărului de opriri și a consumului de combustibil. Totodată, finalizarea investiției va contribui și la creșterea atractivității celor două zone pentru turiști. Cu aceste două contracte, avem deja patru proiecte de reabilitare a drumurilor județene din Brașov, a căror valoare totală este de peste 306 milioane lei, pentru reabilitarea a patru trasee a căror lungime depășește 150 kilometri de drumuri județene”, a declarat Veștea.

În cadrul acestor proiecte este vorba de rutele Dacia -Viscri- Bunești, în lungime de 15 kilometri și Hălchiu-Satu Nou-Dumbrăviţa-Vlădeni, al cărui traseu reabilitat este de 11,6 kilometri. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button