BRAȘOV. Dispută pe tema stimulentelor pentru medicii tineri din Spitalul Județean
Președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, a anunțat ieri că forul pe care îl conduce va aloca lunar, chiar din decembrie, un plafon de 40.000 de lei pentru stimularea financiară a personalului medico-sanitar din spitalele municipiului Brașov. Banii ar urma să fie împărțiți de către managerii unităţilor sanitare.
Veștea a reamintit că, în conformitate cu modificările aduse Legii privind reforma în sănătate de către Legea 198/2016, autorităților locale care au în administrare unități sanitare li se permite să acorde medicilor stimulente financiare lunare de cel mult două salarii minime brute, în limita bugetului.
Declarația completă o găsiți aici: BRAȘOV. CJ va da 40.000 de lei lunar drept bonusuri pentru angajații din spitale
Medicul cardiolog Florin Orțan, șeful Șecției Cardiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Brașov, precum și membru în Comisia pe Sănătate a CJ Brașov, ne-a transmis, printr-o declarație de presă, că se bucură pentru această decizie, chiar dacă este în „al doisprezecelea ceas”, dar are, totodată, o mâhnire, aceea că autoritățile județene și-ar fi „arogat toate meritele”, deși el a fost inițiatorul acordării de stimulente pentru tineri.
Doctorul Orțan ne-a declarat: „Problema cadrelor medicale pe care le-a pierdut Spitalul Judeţean, este veche. A fost întocmai ca o hemoragie, care a rupt tot mai mult din plagă şi tot mai mult din sânge s-a scurs în afara organismului numit Braşov. Problema medicilor lipsă din Unitatea de Primiri Urgenţe a mai fost adusă la cunoştinţa opiniei publice, chiar şi anul acesta. Colega mea, Cristina Vecerdi a venit în plenul Consiliului Judeţean ca să ofere date precise celor interesaţi să rezolve ecuaţia gărzilor acoperite de prea puţini medici specializaţi în Urgenţe. Am spus `celor interesaţi`. Pentru că în afară de o compătimire şi de aproape-o-strângere-de-mână, şefa UPU nu a primit nimic, nici măcar promisiuni de la majoritatea celor prezenţi. Sau de la Majoritate”.
Vedeți aici: BRAŞOV. Strigătul de ajutor al medicilor de la URGENŢE, secţie sufocată de numărul mare de pacienţi
Apoi, Orțan a continuat: „Următorul moment important a fost acela din 24 septembrie. Secretarul de stat Raed Arafat a venit la Braşov pentru a înmâna ISU Braşov, drapelul de luptă. Ceea ce nu s-a văzut a fost o discuţie în patru: a doctorului Arafat, cu subsemnatul – dr. Orțan, prefectul Ciprian Băncilă şi preşedintele CJ, Adrian Veştea. Evident că ministrul cunoştea situaţia din UPU Brațșov, chiar dacă nu o putea gestiona, cu Spitalul Judeţean în subordinea CJ. Dar putea oferi îndrumare celui care o cerea. În cazul de faţă, Adrian Veştea. Preşedintele CJ Braşov a spus că nu are suportul legal pentru a stimula medicii să rămână. Raed Arafat i-a dat exemplul altor judeţe care făceau exact acest lucru, dădeau nişte bani în plus medicilor din specializările deficitare, ca să-i ţină pe unii, să-i atragă pe alţii. Acelaşi răspuns, cu cadrul legal, l-am primit şi eu, în plenul deliberativului judeţean, atunci când am propus să cumpărăm noi două locuinţe pentru a le oferi doctorilor aflaţi la început de drum. Mă interesa ca nişte medici să ştie că sunt ai comunităţii, care are grijă de ei”.
Medicul a precizat că, până la urmă, s-a creat şi cadrul legal: „Comunicam permanent cu colegii mei, printre care şi doctorul Tudor Ciuhodaru de la Iaşi, care a iniţiat o modificare a Legii Reformei în Sănătate, exact în acest sens. Acum există şi suportul legal, iniţiat de majoritatea PSD din Parlament, susţinut şi aplicat de minoritatea PSD din Consiliul Judeţean. Am anunţat în conferinţa de presă a partidului (din 18 noiembrie – n.r.) că pe baza acestui act normativ se pot oferi de acum bani în plus medicilor”.
Detalii la această referire aici: BRAȘOV. Soluții pentru ca medicii tineri să se angajeze la Spitalul Județean
„De atunci lucrurile au mers teribil de repede. În prima şedinţă de plen după promulgarea legii, am propus acordarea stimulentelor. S-a aprobat. Aflu acum că nu eu am iniţiat asta. Nici măcar PSD. Ghinion. Se pare că administratorii publici au uitat sau nu ştiu”, a încheiat dr. Florin Orțan.
De menționat este, totuși, că nici declarațiile anterioare ale medicului cardiolog, din conferința de presă din 18 noiembrie la care a făcut referire, nu au rămas fără ecou, unii membrii din Comisia de Sănătate fiind la rândul lor deranjați de faptul că medicul a vorbit de inițiativa lui fără să-i anunțe, deși a avut toată susținerea în comisie, indiferent din ce partid fac parte ceilalți membrii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.