Politic

BRAȘOV. Dispută pe groapa de gunoi din zona Timiș-Triaj, care ar trebui închisă urgent

 
De ani buni se caută soluții pentru închiderea gropilor de deșeuri neconforme, a gropilor de gunoi, popular spus, însă procedura s-a dovedit greoaie și împovorătoare pentru administrațiile locale. Soluția salvatoare a venit în acest an de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM), care a lansat un program de finanţare a lucrărilor de închidere a rampelor municipale, șapte din județul Brașov, incluse într-o listă a Ministerului Mediului.
 
Așa cum am prezentat zilele trecute în cotidianul nostru, șase dintre cele şapte depozite neconforme de deşeuri au depus cereri de finanţare la AFM pentru închidere, ultimul, cel din municipiul Braşov, fosta rampă de gunoi Timiș-Triaj, având încă de reglementat situaţia juridică a terenului, după cum a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Imelda Toaso.
 
Potrivit acesteia, cererile de finanţare a trei dintre UAT-urile care deţin astfel de gropi de gunoi –  Făgăraş, Săcele şi Râşnov – au fost aprobate luni, iar alte trei – Codlea, Victoria şi Zărneşti – sunt în procedură de evaluare. În ceea ce priveşte municipiul Braşov, acesta mai are timp până pe 30 august 2019, când este deschis apelul, să depună cerere de finanţare, dacă va rezolva problemele legate de situaţia juridică a terenului.
 
Situația este și simplă și complicată. Fosta rampă de gunoi Timiș-Triaj se află în proprietarea a două unități administrativ teritoriale, respectiv Brașov și Săcele, dar cererea de finanțare la AFM trebuie depusă de un singur proprietar, deci una trebuie să-și cedeze partea celeilalte. Cum partea mai mică aparține de municipiul Săcele, au fost purtate discuții între cele două administrații locale ca dreptul de administrare al terenului cu pricina să fie cedat Brașovului. Dar acest lucru este posibil doar în urma unor hotărâri ale consiliilor locale.  
 
Primăria municipiului Săcele a transmis, joi, „precizări referitoare la terenul aferent obiectivului «Groapa de gunoi Timiș – Triaj»”, prin care se menționează că au fost demarate procedurile legale privind reglementarea situației terenului.

„După primirea solicitării din partea Primăriei Municipiului Brașov din data de 14 iunie a.c, înregistrată la Primăria Săcele în data de 19 iunie a.c, Primăria Municipiului Săcele a demarat procedurile legale pentru reglementarea situației juridice a terenului respectiv. Precizăm că terenul este înscris în Cartea Funciară nr. 152536 Brașov în proprietatea CAP Săcele și a fost nevoie de realizarea unui schimb de terenuri între proprietarul înscris în CF, respectiv CAP Săcele și Municipiul Săcele. Această procedură a necesitat o anumită perioadă de timp și a fost finalizată zilele acestea printr-o Hotărâre a Comisiei Locale de Fond Funciar Săcele. Doar după realizarea acestei proceduri, situația juridică a terenului poate fi trimisă spre deliberare Consiliului Local Săcele, fapt care se va întâmpla la ședința din luna iulie”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Săcele.   


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button