Politic

BRAȘOV. Dispută în Consiliul Local din cauza Festivalului „Cerbul de Aur”

 

Autorităţile braşovene au aprobat, joi, sumele cu care vor participa la organizarea Festivalului Internaţional Cerbul de Aur, Consiliul Judeţean contribuind cu 550.000 de lei, iar municipiul Braşov cu 1,3 milioane de lei. Pentru organizarea acestui eveniment, organizatorii au obținut permisiunea de a ocupa Piața Sfatului în perioada 10-31 august, deși festivalul se va desfășura în perioada 23-25 august.

Consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate încheierea parteneriatului cu TVR şi municipalitatea braşoveană, precum şi alocarea sumei de aproximativ o jumătate de milion de lei, care este similară celei cu care au contribuit anul trecut şi din care ar urma să se acopere o parte din cheltuielile cu cazarea participanţilor, dar şi contravaloarea unui Premiu al Judeţului, de 2.500 de euro.

La rândul lor, consilierii locali au aprobat suma reprezentând contribuţia la organizarea festivalului.

 

Aproape o lună cu centrul orașului blocat

Având experiența anului trecut, când accesul în Piața Sfatului a fost restricționat o perioadă mult mai lungă decât cele cinci zile de festival, aducându-le prejudicii economice, comercianții din zonă s-au revoltat oarecum și și-au trimis un reprezentant în Consiliul Local să le reprezinte interesele și să transmită autorităților mesajul ca acest eveniment să fie ținut în altă parte a orașului. 

Această sarcină a fost dusă la îndeplinire de Bogdan Barth, reprezentant al Asociației Breasla Cârciumarilor: „Evenimentul este anunțat pentru o săptămână, dar durează de fapt o lună, dacă adăugăm cele două săptămâni în care se montează scena și tribuna, iar altă săptămână durează demontarea lor. Zgomotele sunt permanente în toată această perioadă, cu construcția și cu repetițiile care se fac, dar cea mai mare problemă pentru noi, cei care avem activitate comercială în centrul vechi al orașului, este faptul că aproape toată Piața Sfatului este blocată, iar acest fapt nouă ne cauzează pierderi, pentru că turiștii nu pot ajunge la noi. Cel puțin 50% din încasări dispar. Este luna de plin sezon, în care comercianții se bazează pe terase, dar toate acestea sunt închise în perioada menționată”.

Comerciantul a cerut o dezbatere publică privind locaţia festivalului, bazându-se și pe micul sondaj făcut de el pe internet: „Din cei peste 300 de oameni care au participat la sondaj, majoritatea a spus că Piața Sfatului nu este cea mai bună locație pentru un astfel de festival”. 

Replica primarului George Scripcaru nu s-a lăsat așteptată, el reproșând comercianților că nu sunt constanți în afirmații, aducându-le aminte că a avut loc o discuție „la comun” în care s-a ajuns la un numitor comun în această privință.

„Duceţi-vă la Cluj şi spuneţi-le să organizeze festivalul pe care tocmai îl pregătesc la marginea oraşului, în altă locaţie decât Arena şi zona apropiată. O să vedeţi ce vor spune şi organizatorii, şi participanţii, şi administraţia locală. Noi vrem să se întâmple ceva, dar să se întâmple în altă parte, eventual să fie şi promovat, să şi beneficiem, dar noi să fim silenţioşi”, a comentat ironic, la finalul şedinţei, primarul, referindu-se la o locaţie alternativă pentru organizarea Festivalului.

Scricparu a menţionat că a solicitat TVR simulări pentru o altă locaţie şi „acestea sunt în curs”, subliniind totodată de ce nu s-ar putea organiza Cerbul de aur pe Arena Ion Țiriac, una dintre propunerile comercianților: „Nu putem să ne ducem noi în casa unuia sau altuia, să organizăm un eveniment public în curtea unei funcţiuni private. Pe de altă parte, Braşovul este pe primul loc ca număr de turişti, pe parcursul unui an, după Bucureşti. În tot acest parcurs anual se încadrează şi luna august, când are loc acest eveniment. Când am candidat la Capitala Culturală Europeană, la capitolul cultură a fost evaluat şi acest eveniment, iar 98% din cei chestionaţi au spus că este un lucru foarte bun şi îşi doresc acest lucru”.

 

Obligațiile partenerilor 

Acordul de asociere TVR – Primăria Brașov conține o serie de obligații pe care trebuie să și le asume fiecare parte. Administrația locală va asigura paza, alimentarea cu energie electrică și va aproba intrarea și staționarea mașinilor organizatorilor în oraș. De asemenea, Primăria Brașov va acoperi o parte a costurilor de cazare și integral pe cele de protocol. Totodată, municipalitatea brașoveană va acorda un premiu special, în valoare de 2.500 de euro. De cealaltă parte, TVR se va ocupa de organizarea și promovarea festivalului.

Un acord de asociere va fi semnat și între TVR și Consiliul Județean Brașov, în care se precizează că administrația județeană va acoperi o parte a costurilor de cazare și va acorda un premiu special, în valoare de 2.500 lei. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare