BRAȘOV. Discuții pe tema gropilor neconforme de gunoi, între senatorul Allen Coliban și autoritățile locale
La inițiativa senatorului brașovean Allen Coliban de la USR, președintele Comisiei pentru Mediu din Senatul României, ieri a avut loc la Brașov o întâlnire de lucru pe tema situației deșeurilor, la care au participat reprezentanții tuturor autorităților locale implicate în gestionarea acestei probleme.
Au fost prezenți Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, vicepreședinții CJ Tóásó Imelda și Adrian Gabor alături de echipa Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu și cea a Unității de Implementare a Proiectului de gestionare a deșeurilor la nivel județean, subprefectul Ciprian Băncilă, reprezentanții primăriilor din localitățile pe teritoriul cărora se găsesc depozite neconforme de deșeuri municipale (Victoria, Făgăraș, Rupea, Săcele, Râșnov, Codlea și Brașov), precum și șefii Agenției pentru Protecția Mediului Brașov și Comisariatului Județean Brașov al Gărzii de Mediu.
Reprezentanții administrației județene au prezentat situația la zi în ceea ce privește desfășurarea procedurilor de închidere a depozitelor neconforme din județul Brașov.
„La nivelul Consiliul Județean am demarat pregătirea proiectului privind Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov, pentru care avem în desfășurare procedura de achiziție publică pentru serviciul de consultanță și asistență tehnică atât în ceea ce privește pregătirea proiectului, cât și în implementarea lui, astfel încât să putem atrage fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare”, a spus vicepreședintele CJ Brașov Tóásó Imelda.
Vicepreședintele Adrian Gabor l-a informat pe senatorul Allen Coliban asupra fondurilor alocate în acest an, din bugetul județean, primăriilor în cauză, pentru realizarea studiilor de fezabilitate și obținerea avizelor necesare închiderii gropilor de gunoi care nu respectă normativele UE.
„Anul viitor, Consiliul Județean Brașov va prelua amplasamentele depozitelor de deșeuri neconforme, având în vedere că noi suntem autoritatea publică eligibilă pentru accesarea fondurilor europene destinate închiderii acestora”, a menționat Gabor.
Președintele CJ Adrian Veștea a dat asigurări că „suntem pe calea cea bună și facem pașii necesari pentru rezolvarea acestei probleme spinoase, înainte ca administrațiile locale să fie amendate de Uniunea Europeană. În fiecare lună transmitem raportări pe această temă atât la Ministerul Mediului, cât și la Ministerul Dezvoltării regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene”.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții autorităților publice brașovene au făcut propuneri pentru îmbunătățirea legislației în domeniul gestionării deșeurilor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.