Politic

BRAȘOV. Dezvoltatorii imobiliari, chemați la discuții cu primarul Coliban și cu viceprimarii Boghiu și Rusu

 

Primarul Allen Coliban și viceprimarii Sebastian Rusu, Flavia Boghiu, alături de specialiști din domeniul urbanistic din cadrul Primăriei Brașov, au avut ieri o primă dezbatere cu dezvoltatorii imobiliari, pentru a găsi împreună cu aceștia o modalitate de colaborare menită să asigure o dezvoltare armonioasă și durabilă a orașului, cu respectarea regulilor de urbanism și de mediu.

„(…) Ne dorim să discutam cum putem contribui împreună la spațiile comune din noile cartiere și dezvoltări imobiliare pentru beneficiul tuturor. Suntem aici pentru a vă asculta dorințele și provocările atât la nivel micro cât și macro în cadrul proiectelor pe care le derulați. Ba mai mult, venim către dumneavoastră cu propunerea desemnării unei persoane de contact în Primărie, pentru a ușura procedurile birocratice și a ține constant legătura cu dumneavoastră”, a declarat primarul Allen Coliban la începutul dezbaterii.

Subiectele și direcțiile abordate au vizat schimbările pe care le va aduce noul PUG (aflat în procedură de consultare publică) și PUZ-urile coordonatoare, care va fi modul de lucru al noului birou de urbanism al Primăriei și cum poate fi îmbunătățită relația cu dezvoltatorii, spațiile verzi și spații comune ca premise de viață sănătoasă și bunăstare comunitară, locuri de parcare, abordarea tramelor stradale și a lucrărilor legate de rețelele de utilități, reducerea birocrației la nivelul avizelor și dezvoltarea unei comunicări cât mai eficiente între administrație și dezvoltatorii imobiliari.

Reprezentanții Municipalității doresc o sistematizare corectă a cartierelor, cu mai multe dotări sociale și spații verzi.
Dezvoltatorii sunt și ei de acord că ar fi necesare mai multe spații verzi, însă în detrimentul parcărilor.

„Ambele părți au agreat că doar împreună, prin colaborare, pot să ajungă la cea mai bună soluție, care să îmbunătățească și percepția negativă pe care cetățenii o au atât despre investitorii imobiliari – văzuți ca generatori de poluare, de praf și de gropi în asfalt – cât și despre municipalitate, acuzată că nu reglementează suficient și că nu urmărește îndeajuns activitatea celor dintâi”, se arată într-un comunicat remis de Primărie.

Unii dezvoltatori au propus înființarea unei taxe de urgență pentru certificatele de urbanism, în condițiile în care din cauza lipsei de personal și a fluxului de acte, Municipalitatea acoperă cu greu termenul legal de 30 de zile pentru eliberarea acestora. Municipalitatea speră să rezolve această situație prin noi angajări în cadrul biroului de urbanism. Totodată, ambele părți au căzut de acord că este necesară o relație directă, la nivelul Primăriei, cu o persoană avizată, care să mențină legătura cu dezvoltatorii imobiliari.

O altă problemă a dezvoltatorilor sunt neclaritățile legislative legate de anumiți termeni din zona urbanistică și de construcții, pe care aceștia i-ar dori explicați clar printr-o hotărâre de consiliu local. Potrivit consilierului pe probleme de urbanism al primarului, Johannes Bertleff, există deja o listă de astfel de termeni, pe care atât urbaniștii primăriei, cât și reprezentanții dezvoltatorilor o vor completa.

A fost discutată și nevoia unor dezvoltatori pentru asigurarea transportului muncitorilor, cu ajutorul RATBV sau, în perspectivă, a trenului metropolitan.

La întâlnire au participat aproximativ 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri din sectorul imobiliar. O nouă întâlnire va fi stabilită în următoarea perioadă, cu teme de discuție mult mai amănunțite, pe subiecte specifice.

În data de 19 martie, Municipalitatea a demarat consultarea publică a cetățenilor, profesioniștilor în planificarea urbană și agenților economici, pentru a identifica problemele cu care se confruntă municipiul Brașov, în cadrul procesului de actualizare a PUG-ului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare