BRAȘOV. Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Liliecii Negri” s-a întors acasă! GALERIE FOTO
Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Liliecii Negri” a fost constituit pentru îndeplinirea și asigurarea continuității angajamentului pe care România și l-a asumat în urma Summitului NATO de la Varșovia, din 8-9 iulie 2016. Acest acord a vizat crearea unui Grup de Luptă NATO, în cadrul căruia, militarii români alături de partenerii americani, britanici și croați, vor contribui cu forțe și vor derula misiuni în comun pe teritoriul polonez.
În acest sens, în perioada octombrie 2018 – martie 2019, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Liliecii Negri” a făcut parte din cadrul Grupului de Luptă NATO, sub comanda Statelor Unite ale Americii și în subordinea Brigăzii 15 Mecanizate poloneze. Zona de dislocare a trupelor a fost Baza de Instruire din Bemowo Piskie, Polonia.
În luna aprilie a anului trecut, în cazarma Batalionului 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului”, din Brașov, unitate generatoare a forței, aproximativ 120 de militari începeau pregătirea pentru misiune.
„Debutul celor 6 luni în baza de instruire din Bemowo Piskie a fost dificil, deoarece militarii se aflau într-o țară străină, într-un mediu internațional diferit față de cel cu care erau obișnuiți acasă. Datorită profesionalismului și devotamentului de care au dat dovadă pe întreaga perioadă, militarii români au reușit să treacă cu succes peste toate obstacolele întâlnite și să își îndeplinească sarcinile încredințate. Instruirea a reprezentat principala activitate a detașamentului, aceasta desfășurându-se zilnic, indiferent de condițiile meteorologice, atât individual cât și în cooperare cu partenerii, conform standardelor stabilite de către Grupul de Luptă”, au prezentat reprezentanții Garnizoanei.
Principalele aspecte ale procesului de instruire a militarilor au constat în: trageri de luptă cu armamentul ușor de infanterie, aruncătorul de grenade AG-7 și tunul antiaerian calibru 35mm ”Oerlikon”, cunoașterea și familiarizarea membrilor Grupului de Luptă cu categoriile de tehnică aflate în înzestrarea fiecărui contingent și schimbul de experiență privind executarea unor ședințe de tragere cu armamentul aliaților.
Pe parcursul misiunii militarii detașamentului au participat la mai multe cursuri și competiții, dintre care amintim: cursul ”Spartan Training” pentru dezvoltarea deprinderilor privind utilizarea armamentului din dotare în diferite condiții; cursul ”Harpoon Training” pentru învățarea de tehnici și tactici de mânuire a cuțitului în lupta corp la corp, cursuri de supraviețuire în condiții nefavorabile și competiția ”Spur Ride” – competiție care implică parcurgerea unor teste extrem de solicitante din punct de vedere fizic și mental.
O altă activitate importantă la care a participat detașamentul este exercițiul de alertare „Bull Run 8” desfășurat la sfârșitul lunii ianuarie. Acesta a avut ca scop testarea capacității de reacție rapidă în caz de criză și verificarea nivelului interoperabilității, element esențial al Grupului de Luptă.
Chiar dacă în prag de sărbători au fost departe de familii și de cei dragi, militarii români alături de partenerii multinaționali s-au mobilizat în organizarea unei campanii de strângere de jucării pentru copiii din spitalele poloneze. Bucuria și zâmbetul celor mici au fost cea mai mare mulțumire a militarilor.
La final de misiune, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană ”Liliecii Negri” au apreciat faptul că au avut oportunitatea de a lucra alături de partenerii Alianței. Au învățat unii de la ceilalți, atât din punct de vedere profesional, cât și cultural, demonstrând astfel că NATO este o alianță puternică și unită.
Ceremonia de repatriere a militarilor detașamentului a avut loc astăzi, 5 aprilie, la sediul Batalionului 228 Apărare Antiaeriană “Piatra Craiului”, din Brașov, în prezența comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, general de brigadă Cristian Teglaș, șefului de stat major al Diviziei 2 Infanterie “Getica”, colonel Ovidiu Conduruță, reprezentantului Comandamentului Forțelor Întrunite, locotenent colonel Vasile Florean, reprezentantului Componentei Operaționale Terestre, locotenent colonel Bogdan Dumitrescu, prefectului municipiului Brașov, domnul Marian Rasaliu, comandanților unităților, din garnizoana Brașov, și a familiilor militarilor.
„Bine ați revenit acasă, dragi militari. Suntem mândri de voi! Ați fost șase luni departe de casă, dar noi v-am simțit aproape, poate și datorită importanței pe care o aveți în cadrul NATO, militarii românii fiind mereu la înălțime în orice situație militarizată pentru apărarea cetățenilor, a țării. Eu, în numele brașovenilor, vă mulțumesc și vă doresc mult succes și în misiunile viitoare”, a transmis prefectul Marian Rasaliu, în discursul său de întâmpinare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.