BRAȘOV. Deputatul PNL Gabriel Andronache îi cere demisia ministrului Transporturilor din cauza OUG care reglementează transportul intrajudețean
Considerând că Ordonanța de Urgență nr. 51/2019 apărută la sfârșitul săptămânii trecute, care reglementează transportul intrajudețean prin prelungirea licențelor de transport până în iunie 2023, afectează în mod grav dezvoltarea transportului metropolitan la Braşov, deputatul PNL Gabriel Andronache îndeamnă cetățenii județului să facă demersuri, cum ar fi petițiile publice către Avocatul Poporului, pentru a promova acţiuni în Contencios Administrativ prin care să arate instanţelor de judecată că au fost afectaţi sau afectate drepturile lor elementare şi să ceară instanţei de judecată să sesizeze Curtea Constituţională.
La rândul său, Andronache a declarat, în conferința de presă susținută joi la sediul PNL Brașov, că va face interpelări către ministrul Transporturilor Răzvan Cuc „să ne spună care au fost motivele imorale care au stat la baza acestei ordonanţe de urgenţă”.
Deputatul liberal a argumentat de ce consideră că OUG 51/2019 este neconstituțională: „Această ordonanță de urgență a fost dată de Guvern cu un singur scop: servirea intereselor celor care practică transportul de persoane în condiții de ev mediu în materie rutieră. Pentru a genera o perdea de fum în jurul acestei «afaceri», Guvernul a introdus în conținutul reglementării și o prevedere care lasă elevii «cu ochii în soare» în materie de acordare a gratuităților la transportul în comun. Această ordonanță de urgență este neconstituțională din mai multe puncte de vedere, primul fiind acela că nu își justifică urgența, neexistând nici o situație excepțională pe care să o reglementeze sau a cărei manifestare să fi generat apariția actului normativ, fiind încălcat art.115 din Constituție privind delegarea legislativă. Un alt argument este legat de nesocotirea dispozițiilor legale referitoare la consultarea publică (…). De asemenea, este nesocotit principiul legalității. Guvernul și-a permis să introducă norme de aplicare a legii, ce trebuiau adoptate prin ordin de ministru într-un act normativ cu caracter de lege. O normă similară cu cea de la art.X se regăsește în Ordinul Ministrului Transporturilor nr.776/2019 și se referă la transportul de persoane în regim interjudețean. Întrebarea firească este «în ce constă diferența de tratament juridic dintre transportul interjudețean și cel intrajudețean?». Există un singur răspuns plauzibil, și anume interesul celor care au promovat actul normativ de a face norma inatacabilă. Diferența între un ordin de ministru și o ordonanță de urgență este imensă: ordinul de ministru poate fi atacat în contencios administrativ și cerută suspendarea acestuia pe când ordonanța nu poate fi atacată decât la Curtea Constituțională de către cei cărora le sunt afectate drepturile derivat din acțiunea în contencios însă efectele sale nu pot fi suspendate”.
Deputatul Gabriel Andronache a mai spus că, în plan parlamentar se va solicita dezbaterea în procedură de urgență și respingerea ordonanței: „Reiterez cu această ocazia solicitarea de demisie a Ministrului Transporturilor pentru că a pus pe butuci transportul public de călători în zona metropolitană a Brașovului cât și a Bucureștiului”.
citiți și
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.