Brașov. Deputatul Ialomițianu a prezentat punctele tari și vulnerabilitățile Legii bugetului de stat pe 2016
Deputatul brașovean Gheorghe Ialomițianu (PNL) a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, punctele slabe și tari ale bugetului de stat pe anul 2016. „Acesta a fost elaborat în baza legilor aprobate de Parlament. Conține prevederile Codului fiscal referitoare la reducerile de taxe și impozite, iar prin acest lucru se transmite un mesaj de predictibilitate. De asemenea, se stimulează creșterea economică, prin consum, prin majorarea sumelor pentru investiții, dar și prin majorarea salariilor din sistemul bugetar. În același timp, proiectul Legii bugetului de stat oferă posibilitatea majorării sumelor pentru investiții în timpul execuției bugetare, lucru care era imposibil în «versiunea Ponta»”, a declarat Ialomițianu.
Totuși, Ialomițianu a declarat că unele măsuri prevăzute în Legea bugetului se fundamentează pe o creștere a deficitului bugetar nu pe o îmbunătățire a performanțelor privind încasărie: „Anul acesta, deficitul bugetar a fost de 1,2% din PIB, iar anul viitor, este estimat la 2,95%, adică aproape de «linia roșie», pentru că este ușor să se treacă de 3%, adică procentul de la care se consideră că o țară a intrat în deficit excesiv. În aceste condiții, Guvernul ar trebui să fie extrem de atent în ceea ce privește execuția bugetară”.
Pe de altă parte, Ialomițianu a declarat că este de acord cu decizia noului Guvern, care a anunațat că o creștere a salariului minim pe economie va fi luată în calcul doar după ce se va realiza un studiu de impact. „Dacă va crește salariul minim pe economie, există riscul ca în mediul privat să dispară multe locuri de muncă. De asemenea, înainte de a se lua decizie în acest sens trebuie consultat mediul de afaceri, nu doar sindicatele”, a argumentat Ialomițianu.
În altă ordine de idei, parlamentarul brașovean susține că problema finanțării bisericilor ar trebui nuanțată: „Cred că ar trebui susținută construcția de biserici în localitățile sărace, care nu își permit să finanțeze astfel de proiecte. În schimb, unele activități economice ale BOR, cum este cazul turismul ecumenic, ar trebui impozitate. Practic acum, prin desfășurarea unui astfel de turism, BOR face concurență neloială agențiilor de turism sau unităților de cazare”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.