Politic

BRAȘOV. Deputatul Francisc Tobă (ex-AUR) vrea consiliu parlamentar transpartinic pentru proiectele Brașovului

 

Deputatul independent Francisc Tobă a susţinut prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului de parlamentar de Braşov (video). Întrucât Primăria Braşov nu i-a pus la dispoziţie un sediu pentru biroul său parlamentar, aşa cum prevede legea, conferinţa de presă a avut loc la într-o sală a clădirii pe care o împart Prefectura și Consiliul Județean, Tobă precizând că a găsit înţelegere la preşedintele CJ Adrian Veştea şi la prefectul judeţului Cătălin Văsîi. Deputatul a menționat că a închiriat un spaţiu pentru biroul său parlamentar, unde se va intra într-un program de lucru ce urmează a fi definitivat. Deputatul va fi prezent la Braşov vinerea şi sâmbăta, în cursul săptămânii activitatea biroului parlamentar fiind asigurată de consilierul său Dan Pătraşcu.

Francisc Tobă a declarat că activează în cadrul Comisiei de Transporturi şi Infrastructură, deşi şi-ar fi dorit, potrivit pregătirii sale, să activeze în cadrul Comisiei de Ordine Publică, Siguranţă şi Apărare Naţională. Ales pe listele AUR, dar validat ca neafiliat, după ce i s-a retras sprijinul politic, Tobă a declarat că va vota de fiecare dată potrivit conştiinţei sale şi mandatului încredinţat de alegătorii braşoveni. Deputatul propune constituirea unui consiliu parlamentar, format din toţi parlamentarii braşoveni, care să susţină printr-un suport transpartinic proiectele locale majore de interes judeţean. „Eu mă aliez cu grupul parlamentar al cetăţenilor braşoveni”, a declarat Francisc Tobă, care a anunţat că va iniţia acte legislative cu suportul cetăţenilor – promovarea unor legi cu susţinerea a 100.000 de semnături, după un demers de consultare publică.

„Revin după 28 de ani în Parlament, fiind singurul parlamentar român în această situaţie. Am fost deputat de Sibiu în perioada 1992-1996, am experienţă politică, dar constat mari diferenţe între parlamentul de atunci şi actualul parlament. A crescut cultura agresivităţii, există o lipsă de toleranţă publică, iar politicile din prezent sunt expresia unor interese de grup, promovate în proporţie de 80% şi doar 20% în interes public”.

Francisc Tobă este conferenţiar universitar doctor, a fost consilier pe probleme de mediu şi arii protejate, în cadrul unor instituţii din aceste domenii. Între anii 1996-1997, a fost consilier diplomatic în cadrul reprezentanţei permanente a României la OSCE Viena, în perioada preaderării României la NATO. A fost preşedinte şi director general al Romaero Bucureşti, preşedinte şi director general al firmei Nitramonia Făgăraş. Înainte de 1989, a activat ca ofiţer-inginer în cadrul Direcţiei Generale de Înzestrare a Armatei din cadrul Ministerului Forţelor Armate. Este iniţiatorul Legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Este autorul Strategiei Naţionale pentru Securitatea Mediului. În 1994, a fost preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional, iar din 2007 este preşedintele Federaţiei Române de Snooker.

Deputatul Francisc Tobă consideră că Aeroportul Braşov ar trebui să devină un „hub naţional”, atât pentru cargo, cât şi pentru transportul de pasageri, actuala locaţie permiţându-i să funcţioneze în condiţii de siguranţă. Consideră Aeroportul Ghimbav Braşov un obiectiv de importanţă strategică, pentru care ar trebui promovată o lege specială, care să-i confere acest statut.

Despre acuzațiile care i-au adus despărțirea de AUR

Francisc Tobă a vorbit despre controversele apărute în spaţiul public cu privire la activitatea sa de ofiţer al Armatei Române în cadrul evenimentelor din Decembrie 1989 de la Sibiu, prezentând în acest sens acte doveditoare ale activităţii sale pentru asigurarea liniştii şi ordinii publice în timpul acestor evenimente şi siguranţa actului medical la Spitalul Judeţean din Sibiu. Unul dintre documente este cel semnat de asociaţiile de revoluţionari din Sibiu, prin care se atestă activitatea sa de militar care a protejat vieţile şi sănătatea oamenilor la Revoluţie. Acţiunile defăimătoare şi atacurile împotriva sa ar fi fost puse în scenă în 1998 de către generalul Voinea, care l-a acuzat pe căpitanul Francisc Tobă că ar fi ucis patru oameni. „Acei patru oameni au venit în instanţă şi au declarat că i-am salvat, nicidecum că i-am împuşcat”… Procurorul General al României de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, prin Ordonanţa din 13 ianuarie 2010, a desfiinţat rechizitoriul, din lipsă de dovezi, constatând nulitatea absolută a actului prin care s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de căpitanul Francisc Tobă.

Aceste acuze în spaţiul public au apărut odată cu câştigarea de către Francisc Tobă a mandatului de deputat pe lista AUR. „Le-am pus la dispoziţia celor de la AUR toate aceste acte, care clarifică fără dubii nevinovăţia mea. George Simion mi-a cerut să-mi depun mandatul şi s-au făcut presiuni pentru scoaterea mea din Parlament, încălcându-se regulamentul Camerei Deputaţilor şi Constituţia României. Eu nu am de ce să-mi depun mandatul de deputat, pe care l-am câştigat pe drept. Şi de aceea voi activa ca independent”, a mai spus parlamentarul.

Sursa video: Facebook/Televiziunea Brașovului


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button