BRAŞOV. Demisie din Consiliul Judeţean, de teama incompatibilităţii
Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe documentul prin care s-a validat calitatea sa de consilier judeţean, că dr. Dan Grigorescu şi-a şi dat demisia din forul deliberativ judeţean. Demisia a fost înaintată astăzi conducerii Consiliului Judeţean. Într-o scrisoare deschisă adresată cetăţenilor judeţului Braşov, medicul îşi explică gestul:
„Demisia mea este determinată de posibila existență a cel puțin unei stări de incompatibilitate în raport cu noua calitate în care am fost desemnat și pentru care nu am reușit să obţin clarificări cuprinse într-un document oficial care să mă ferească de posibilele efecte ale unei astfel de situaţii.
La scurt timp după validarea mandatului meu de consilier județean de către Comisia de validare și de către plenul Consiliului, am fost atenționat asupra a două situații în care aș dezvolta incompatibilitate/conflict de interese conform ultimelor prevederi legale:
1. Fiind angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, aș fi în conflict de interese/incompatibil, deoarece sunt salariatul unei instituții aflate în subordinea Consiliului Județean;
2. Fiind medic, angajat al sistemului public, aș fi incompatibil deoarece sunt asimilat funcționarilor publici, care, conform legii, nu au dreptul să îndeplinească funcția de ales local sau județean.
Cum perioada în care, în mod legal, trebuie să-mi identific și să-mi anulez incompatibilitatea este de 15 zile, iar orice răspuns de la ANFP și ANI nu este remis mai repede de 30 de zile (conform experienței ultimilor ani), nu pot risca să fiu găsit vinovat de incompatibilitate/conflict de interese doar pentru că lucrez în sistemul public de sănătate. În plus, nu mi se pare normal nici că, pentru a servi interesul cetățenilor brașoveni în calitate de consilier județean, ar trebui să-mi dau demisia din funcția de medic al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în care lucrez de 25 de ani”.
Această situaţie aberantă, creată de o legislaţie ambiguă şi inconsecventă, îl determină pe dr. Grigorescu să pună câteva întrebări în spațiul public:
„1. Dacă nici unul dintre medicii angajați ai spitalelor publice, fiind considerați funcționari publici, nu pot îndeplini funcția de consilier local sau județean, nu le rămâne această posibilitate decât celor din sistemul privat? Nu este cumva o limitare a dreptului medicilor din prima categorie de a fi aleși?
2. Dacă doar medicii angajați ai sistemului privat pot fi aleși în calitate de consilieri, iar ei, în mod absolut natural, vor face parte din comisiile și structurile de sănătate ale consiliilor respective, nu este un clar conflict de interese faptul că reprezentanți ai mediului privat de sănătate vor decide în problematica sistemului public?
3. În ce cheie de incompatibilități trebuie citită „subordonarea” unui spital public față de Consiliul Județean, în cazul în care finanțarea actului medical desfășurat în cadrul oricăruia dintre acestea se face de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și nu de către Consiliul Județean, iar medicii, chiar și șefi de secție, nu sunt ordonatori de credite?”.
El consideră că această situație-limită ar trebui să fie dezbătută cu mare prioritate în Parlamentul României, pentru a genera cât mai rapid o clarificare legislativă. „Altminteri, deciziile privind dezvoltarea strategică a sănătății publice vor fi luate de consilieri cu pregătire în cu totul alte domenii de specialitate, fără o reală expertiză în domeniu și fără o înțelegere profundă a fenomenelor complexe care caracterizează unele domenii cheie ale sistemului de sănătate publică, din care sistemul spitalicesc este unul de mare influență a bunăstării sociale a oricărei comunități”, îşi încheie dr. Dan Grigorescu, la care a anexat şi cererea sa de demisie.
Citiţi şi:
Brașov. Consiliul Județean are, de astăzi, un nou membru
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.