BRAŞOV. De ce s-a supărat consilierul judeţean Roxana Mînzatu pe Guvernul tehnocrat?
În dorinţa de a sprijini proiectul de dezvoltare rurală a zonei Bran-Moieciu-Fundata, consilierul judeţean Roxana Mînzatu a făcut diverse demersuri la nivel guvernamental pentru obţinere de fonduri europene. Dar s-a lovit de dezinteresul guvernanţilor, după cum a spus ea.
„Am mers cu interpelări către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Economiei. Primul finanţează infrastructura şi cooperarea regională, al doilea pentru că a primit solicitări de cooperare româno-austriacă. A venit şi europarlamentarul Viorica Dancilă şi s-a întâlnit cu primarii din zonă, în ideea de a prelua problemele lor şi de a le duce către Comisia Europeană şi către Guvernul României. Am primit răspunsurile la interpelările făcut de miniştri, pe care i-am întrebat cum înţeleg să sprijine proiectul integrat”, a precizat Mînzatu.
Pe modelul: „Vă contactăm noi!”
Sursa citată a adăugat că din răspunsurile instituţiile amintite reiese că „sprijinul este zero”: „De la Ministerul Economiei am primit răspunsul pe mai bine de două pagini, copiat în mare parte din solicitarea noastră, care se încheie cu ceva de genul: «Vom analiza situaţia şi mai aşteptăm date suplimentare de la alte două ministere şi vă vom contacta». De la Ministerul Dezvoltării, răspunsul este să îşi facă un Grup de Acţiune Locală (GAL). Ei au făcut deja asta, dar nu le ajung banii, pentru că au numai un milion de euro. S-au făcut demersuri prin toate căile posibile”.
GAL, susţinut de Roxana Mînzatu, a cerut să se aplice şi aici mecanismul „Investiţie Teritorială Integrată” (ITI), aşa cum s-a făcut pentru Delta Dunării.
„Am cerut să se ia nişte bani din fondurile structurale şi se rezervă pentru anumite zone de excelenţă, o zona competitivă. Zona are 700.000 de turişti anual numai la Castelul Bran. În mediul rural din Regiunea Centru, 90% din înnoptări sunt în zona Bran-Moieciu. Este nevoie de finanţare serioasă, câteva zeci de milioane de euro. Mecanismul era acest ITI, dacă ar fi existat această disponibilitate la ministere, care să înţeleagă potenţialul zonei. Ministerul Economiei a lansat dezbatere pe proiectul România Competitivă. Noi am venit cu un proiect de excelenţă, ei ne spun că nu se poate aplica mecanismul ITI, aşa cum au făcut şi în Valea Jiului, Roşia Montana. Ne-au răspuns că Bran-Moieciu este într-o situaţie cu mult mai bună. Noi ne-am dus cu soluţia care are nevoie numai de voinţa politică”, a mai spus Mînzatu.
„Guvernul nu-şi asumă soluţii concrete”
Consilierul judeţean din Braşov a răbufnit azi, în conferinţa de presă de la sediul PSD Braşov: „Constat încă o dată că este numai vorba de acest guvern tehnocrat. Ei propun noi dezbateri, noi strategii, aşezare la masa dialogului, dar când vine vorba de asumarea unor soluţii concrete, nu fac acest lucru. Nici măcar nu indică o direcţie care să ne dea speranţa că în strategia de dezvoltare a turismului românesc, există o gândire pentru Bran-Moieciu-Fundata. Au făcut un studiu de trafic pe bază de voluntariat, 125 de oameni care au stat pe şosele să numere maşinile care trec, ca să fundamenteze această propunere de proiect de plan integrat de dezvoltare. Investiţii în infrastructura majoră nu se fac cu banii pe care îi au aceste localităţi”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.