Politic

BRAŞOV. Cum vrea Răzvan Popa să convingă tinerii să nu mai părăsească oraşul

 

Conform datelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor, la nivelul municipiului Braşov, faţă de anul de referinţă 1990, populația s-a redus cu peste 14%, înregistrând unul din cele mai severe ritmuri de declin. Din analiza aceloraşi surse reiese că principala cauză a scăderii numărului braşovenilor ar fi un intens proces migrațional.

Restructurarea economică și închiderea coloșilor industriali din perioada comunistă au dus la dispariția a numeroase locuri de muncă, iar o bună parte din populația din alte zone ale României ce a fost atrasă în Brașov ca forță de muncă, a fost nevoită să părăsească Brașovul, îndreptându-se inițial spre județele natale, apoi spre țări ale Europei Occidentale. În total, în perioada 1990-2010, aproximativ 100.000 de persoane au părăsit județul Brașov.

Mare parte dintre tineri părăsesc Braşovul, în primul rând pentru că nu au locuri de muncă potrivite pregătirii lor, astfel că ne confruntăm cu fenomenul îmbătrânirii accelerate. 

Îmbătrânirea populaţiei – fenomen alarmant

A consultat aceste statistici şi consilierul local PSD Răzvan Popa şi şi-a pregătit un program de campanie dedicat şi tinerilor, candidat fiind la funcţia de primar al Braşovului, pentru a-i atrage/convinge să rămână şi să-şi construiască viitorul aici, la poalele Tâmpei. Parte din acest program ne-a fost prezentat ieri, în timpul conferinţei de presă susţinută la sediul PSD Braşov. 

Din cauza îmbătrânirii populaţiei, Braşovul nu va mai avea resurse cu care să se susţină şi, implicit, nu va mai fi atractivă pentru investitori. De asemenea, având în vedere că se preconizează o scădere a populaţiei tinere cu aproape 40% în anul 2025, vor fi probleme şi la nivelul învăţământului braşovean. Acesta este motivul pentru care trebuie să-i facem pe tineri să prefere Braşovului în locul altor zone din lume. Acest lucru se poate face doar sprijinind investitorii, care vor creea locuri de muncă ofertante”, a declarat Răzvan Popa.

În viziunea acestuia, transformarea platformei Rulmentul în parc tehnologic şi de soft ar fi o soluţie pentru atragerea industriei IT la Braşov şi punerea la dispoziţia investitorilor a infrastructurii necesare cu costuri zero, avantajele fiind crearea de locuri de muncă bine plătite şi venituri mai mari la bugetul local. 

Totodată, îmi doresc un Departament pentru Investiţii Străine în cadrul Primăriei care să se ocupe de atragerea companiilor străine la Braşov, precum şi un Consiliu Economic Consultativ format din reprezentanţi ai companiilor mari, structuri asociative, Camera de Comerţ etc. Pot fi înfiinţate «Ambasade» ale Braşovului în marile oraşe din România şi Europa care să promoveze oferta economică, turistică şi culturala a oraşului, să atragă turişti şi investitori aici. Bineînţeles, este necesară schimbarea sistemului de impozitare a firmelor care deja îşi desfăşoara activitatea în Brasov, prin scăderea impozitului pe teren, clădire şi/sau maşini, în trepte, în funcţie de numărul de angajaţi. Doresc şi implementarea conceptului de IMM Center – spaţii de birouri cu toată infrastructura inclusă, în care IMM-urile şi PFA-urile îşi pot desfăşura activitatea la un preţ minim şi pe o perioada limitată”, a enumerat Popa.

De la educaţie începe totul 

Dar, cum dezvoltarea porneşte de la educaţie, tinerii au nevoie de încurajare şi sprijin. Astfel, Popa propune programe de voluntariat pentru absolvenţii de liceu/facultate în cadrul instituţiilor din subordinea Primăriei.

Am în vedere înfiinţarea unui Departament de consultanţă pentru tinerii antreprenori care să funcţioneze în cadrul Primăriei, precum şi un sediu nou pentru Liceul de Muzică şi Liceul Sportiv, cu infrastructură modernă. Biblioteci de cartier, constituirea unui fond de carte la care să aibă acces toţi braşovenii, încurajarea şi susţinerea competiţiilor inter-şcolare pe programe de eco-şcoală, sportive etc. sunt alte obiective importante de realizat”, a mai spus consilierul local.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare