Politic

BRAŞOV. Cum şi-a motivat senatorul Marius Neculoiu votul la „legea plagiatelor”

 

Senatul a respins, în şedinta plenului de luni, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011 prin care a fost reglementată funcţionarea şcolilor doctorale şi a adoptat, în calitate de Cameră decizională, actul normativ în forma iniţială.

Aflând vestea, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că decizia Senatului de luni „riscă să afecteze” verificarea imparţiala a acuzaţiilor în aceste cazuri şi consideră că graba senatorilor de a opera modificări, fără dezbateri, este „suspect”.

Aşadar, „Legea plagiatului”, cum a fost numită în mass-media, a fost adoptată în forma iniţială, trimisă în luna mai la promulgare. S-au înregistrat 90 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi şase abţineri. Astfel, plenul Senatului şi-a însuşit raportul de admitere a legii în forma iniţială, raport propus de Comisia pentru învăţământ din Senat.

Potrivit raportului comisiei, modificarea Legii Educatiei prevede crearea unui mecanism privind desfăşurarea învăţământului la nivel doctoral, clarificarea şi etapizarea acţiunilor de emitere a diplomelor şi titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuţiilor privind procedurile şi etica la nivelul învăţămantului.

Printre cei care au votat pentru respingerea reexaminării, deşi se vorbea că la nivelul Biroului Politic Naţional al PNL s-ar fi decis ca liberalii să voteze „pentru”, s-a numărat și  senatorul PNL de Braşov Marius Neculoiu.

„Am votat aşa cum am considerat eu că este bine, nimeni din conducerea PNL nu ne-a impus să votăm într-un fel sau altul. Singurele recomandări ferme din partea partidului le avem în cazul DNA, astfel că liberalii votează aproape întotdeauna în favoarea solicitărilor instituţiei anticorupţie”, ne-a spus senatorul Neculoiu. El a dăugat că, însă, acest vot nu este pentru „legiferarea” plagiatului, ci pentru modificările pe care le consideră necesare a fi aduse la Legea educaţiei inclusiv în privinţa criteriilor de acordare a doctoratelor.

„Bineînţeles că nu sunt de accord cu plagiatul, dar trebuie să recunoaştem că în România, după 1990 şi mai ales după anul 2000 s-au acordat doctorate pe bandă rulantă pentru că legea permite acest lucru. Adică, sunt situaţii în care nu poţi avansa în carieră dacă nu deţii acest doctorat. Or, astfel de titluri ar trebui oferite celor care vin cu o inovaţie în domeniu, nicidecum să concepi o lucrare cu infomaţii luate de la unul, de la altul de prin lumea largă pe o anumită temă, apoi să o prezinţi ca teză de doctorat. Din păcate, în România, nu cred că exagerez dacă apreciez că 80% din doctorate sunt astfel obţinute, ceea ce nu este deloc în regulă. De aceea, consider că universităţile trebuie să-şi clarifice criteriile de acordare a acestor titluri, dar ar trebui umblat şi la lege, să nu se mai condiţioneze o avansare de la o poziţie profesională la alta, cum este şi cea superioară unui asistent universitar, fără o astfel de lucrare”, a argumentat senatorul Marius Neculoiu.   

În cererea de reexaminare, preşedintele susţinea că, desi aparent se simplifică procedura de acordare a diplomelor de doctorat, in fapt „se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare