Politic

BRAȘOV. Circa 1.000 de elevi nu mai „încap” în școlile lor. Ce spune și ce va face primarul Allen Coliban

  • sedintacoliban.jpg
  • parinti-primrie.jpg
 
Primarul Allen Coliban a scris pe pagina sa oficială de Facebook despre situația școlilor din municipiul Brașov, în condițiile în care, din cauza diferitelor lucrări la imobile (reparații, reabilitări energetice, extinderi, conformări la normele ISU), circa 1.000 de elevi trebuie relocați. 
 
„În pragul începerii anului școlar, situația școlilor din Brașov a ajuns subiect de știri naționale. Iată adevărul, pe cifre, și soluția refuzată în mod repetat de consilierii locali PNL și PSD.
Avem în planul de investiții lucrări la 40 de imobile cu destinația de infrastructură educațională. În următorii 3 ani, vom avea extinderi/mansardări la 7 unități de învățământ, reparații capitale la alte 4, renovări și eficientizări energetice la 5 unități, construiri sau reabilitări la 5 săli de sport. La toate acestea se adaugă lucrările de conformare ISU.
Doar pentru anul școlar 2022/2023, avem înregistrate solicitări de relocare de clase pentru peste 1.000 de elevi!
În ultimul an și jumătate am căutat soluții pentru a acoperi, pe termen scurt și mediu, deficiențele unei infrastructuri educaționale necorelate cu ritmul dezvoltării Brașovului din ultimul deceniu. Pentru construirea unei școli noi, doar documentațiile tehnice (studiu de fezabilitate și proiect tehnic, plus licitațiile aferente) ar dura aproximativ doi ani de zile. Prin urmare, pe termen scurt, singura opțiune rămâne închirierea unor spații în care să se poată desfășura activități de învățământ. Potrivit normelor ISU și DSP actuale, asta înseamnă să închiriem o școală nouă, complet utilată, cu spații mult mai generoase decât ce oferă standardele școlilor construite în comunism.
Există astfel de spații, există astfel de oferte în piața imobiliară? Da, potrivit analizei de piață făcute în ultimele luni.
Unde ne-am blocat? La votul negativ al majorității PNL-PSD din Consiliul Local, dat fără contraargumente pe propunerea de a demara procedurile legale și transparente de a închiria o școală nouă, în condițiile descrise mai sus”, a scris edilul.
 
Postarea vine și în contextul în care mai mulți părinți de la Colegiul de Științe Grigore Antipa, în special cei ai elevilor care intră în clasa a V-a, după ce au dat un test de admitere, reclamă faptul că, din cauza lucrărilor la imobil, copiii lor vor învăța „la seral”. Ei au semnat și o petiție (aici), iar circa 30 de părinți s-au dus ieri la Primărie (foto 2). 
 
Astăzi (n.r. – miercuri), am avut peste 30 de părinți, plus presă locală și națională (cărora le mulțumesc pentru implicare), în fața Primăriei, pentru a discuta despre problemele de la Colegiul de Științe Grigore Antipa – una dintre unitățile de învățământ cu lucrări de conformare ISU în desfășurare (aflate în grafic, cu termen de finalizare martie 2023) și care va fi nevoită să își mute, temporar, activitatea în alte unități de învățământ, după-amiaza. Este cu atât mai trist cu cât Colegiul are mulți campioni naționali la diverse discipline sportive, la nivel de copii și juniori, elevi care au ales această școală tocmai pentru că programul de dimineață le permitea să își continue activitatea sportivă de performanță.
Tot astăzi (nota red.- miercuri), am invitat consilierii locali de la toate partidele, așa cum am anunțat în ședința consiliului local, la discuții politice pe tema proiectelor importante pentru Brașov, pe care majoritatea CL le refuză, neargumentat. Invitația a fost trimisă individual fiecărui consilier, luni, atât pe email, cât și telefonic. PNL și PSD au absentat în bloc. Coincidența a făcut ca, în absența oponenților politici la masă, să pot purta dialogul cu cei care ne-au încredințat mandatul – cu cetățenii”, a afirmat Coliban, care a anunțat și cum vrea să rezolve problema.
„Ce urmează? Voi convoca pentru marți o ședință extraordinară, cu două puncte pe ordinea de zi, cele referitoare la soluțiile pentru educație: demararea procedurii de închiriere pentru o școală nouă, plus programul privind proiectul pilot pentru masă caldă în școli. Va fi o ședință publică, voi reveni cu un anunț separat cu privire la oră și la modalitatea de înscriere pentru participare. Atunci când politicul nu înțelege prioritățile urbei, este esențială implicarea cetățenilor, iar ca primar este misiunea mea să mă asigur că vocile voastre vor fi auzite de către consilierii locali”.
 
Reamintim că proiectul privind „școala buffer” a fost respins de trei ori de majoritatea din CL Brașov (detalii: BRAȘOV. Consilierii locali PNL explică de ce au votat „abținere” egal respingere pentru proiectele Primăriei).
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button