Brașov. Ce au cerut brașovenii la dezbaterea bugetului local
Aproximativ 100 de brașoveni, printre care și câțiva consilieri locali au participat astăzi la prezentarea publică a proiectului bugetului local pe anul 2016. Hotărârea de Consiliu Local privind bugetul Brașovului pe anul în curs va fi dezbătută în ședința de plen din 2 februarie.
În anul 2016, municipalitatea estimează venituri totale în valoare de 588 milioane lei, iar cheltuielile se vor ridica la 676,7 milioane lei, sumă în care este inclus și excedentul bugetar înregistrat la data de 31 decembrie 2015, în valoare de 88,6 milioane lei.
Potrivit propunerii Primăriri Brașov, pe anul în curs, pentru amenajare și reparații străzi este prevăzută suma de 61,6 milioane lei, iar pentru rambursarea unor credite contractate pentru modernizarea infrastructurii rutiere a fost alocată suma de 18,35 milioane de lei.
Infrastructura rutieră, în topul intervențiilor
De cealaltă parte, în timpul discuțiilor, consilierul local brașovean Christian Macedonschi (FDGR) a reclamat faptul că trecerile de pietoni nu sunt iluminate. „Punctul dumneavoastră de vedere este unul personal, nu unul corelat cu normativele. Nu cred că printr-un iluminat «feeric» vom rezolva problema accidentelor. Nu trebuie să ne dezicem de astel de evenimente, dar să nu uităm că tragedia de pe Calea București s-a produs ziua, la ora 12.00, când era soare, iar vizibilitatea arterei respective este excelentă”, a răspuns administratorul public al Brașovului, Miklos Gantz. Tot legat de acest subiect, președintele unei asociații de pe Bulevardul Victoriei a afirmat că iluminatul străzilor este în regulă, dar lipsesc luminile intermitente la trecerile de pietoni: „La trecerile de la Rapid și la cele din zona Gării, acestea sunt necesare. O spun și în calitate de pieton, și de șofer. Sunt mulți pietoni care nu se asigură când trec strada”. De altfel, tot el a solicitat municipalității să ia în calcul realizarea pasajelor subterane pentru pietoni din această zonă a orașului. Problema infrastructurii rutiere a fost abordată și de un brașovean care locuiește în Bartolomeu: „Trecerea peste calea ferată din prelungirea Străzii Lungi a devenit o problemă, mai ales după ce s-a construit complexul rezidențial”. Reprezentanții municipalității brașovene i-au răspuns că pentru zona amintită se analizează posibilitatea realizării unui pasaj subteran sau suprateran, astfel încât traficul rutier să fie descongestionat.
Tot în timpul discuțiilor pe marginea proiectului de buget, reprezentantul unei asociații de proprietari din cartierul Triaj a solicitat construirea unei creșe și a unei grădinițe: „Există o grădiniță la Școala Gimnazială nr. 31, dar este improprie din toate punctele de vedere, iar creșă nu avem. Părinții sunt puși în situația de a-și duce copii în cartierul Craiter, iar distanța de la stația RAT la grădinița și creșa de acolo este destul de mare”.
Și despre locuințe sociale…
În timpul discuțiilor, a intervenit și consilierul local Răzvan Popa (PSD), care a cerut clarificări în ceea ce privește construirea locuințelor sociale, el declarându-se nemulțumit de faptul că se dorește mutarea Centrului pentru Persoane Fără Adăpost din blocul de pe strada Zizinului (unde ar urma să fie amenajate locuințe sociale), într-o clădire de pe strada Panselelor, de lângă sediul Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale. Valoarea lucrărilor necesare realizării acestui transfer este de 2,9 milioane de lei. „Cred că mai bine ar fi să construim un bloc nou, nu să mutăm centrul pentru persoane fără adăpost într-o clădire care trebuie reabilitată. O astfel de măsură ar presupune costuri pentru adadaptarea ambelor clădiri. De asemenea, ce se întâmplă cu proiectul construirii locuințelor sociale din cartierul Triaj?”, precizat Popa.
Viceprimarul Adina Durbacă i-a răspuns că suma de 2,9 milioane reprezintă doar o estimare: „Clădirea de pe strada Panselelor, unde ar urma să fie mutat Centrul pentru Persoane fără Adăpost este un fost cămin școlar, iar lucrările de amenajare nu sunt de mare anvergură. Pe de altă parte, imobilul de pe strada Zizinului este într-o zonă rezidențială și ar fi mult mai potrivit a deveni un bloc de locuințe sociale. În momentul de față, pentru aceste lucrări așteptăm studiul de fezabilitate, în baza căruia vor elaborați indicatorii tehnico-economici ce urmează a fi aprobați sau nu de plenul Consiliului Local. În ceea ce privește locuințele sociale din cartierul Triaj, sumele aferente realizării acestui proiect sunt prinse în bugetul RIAL-ului (societate aflată în subordinea administrației locale-n.red)”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.