BRAȘOV. Bugetul județului pe anul 2019, în dezbatere publică
Bugetul județului Brașov a fost dezbătut astăzi în fața unei asistențe reduse. Mai exact, au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, un consilier județean, unul dintre vicepreședinții CJ Brașov, două persoane aparținând administrației județene și câțiva jurnaliști.
Este posibil ca oamenii să nu fie interesați de activitatea Consiliului Județean Brașov, după cum au opinat reprezentanții administrației județene, întrebați de jurnaliști cum explică situația.
Președintele CJ Adrian Veștea a adăugat că șefii direcțiilor coordonate de CJ Brașov au fost consultați când a fost alcătuit proiectul de buget, deci știu ce conține și nu mai avea nici un rost să participe la dezbatere, iar consilierii județeni știu de document în condițiile în care mâine se vor întruni în ședința ordinară a Consiliului Județean și vor fi nevoiți să-l voteze. Tot el a precizat că au fost urmate toate procedurile legale pentru a face cunoscută această dezbatere publică. Proiectul de buget pe anul 2019 se află într-o formă sumarizată pe site-ul CJ Brașov din data de 1 aprilie 2019, iar anunțul pentru dezbaterea de azi a fost publicat vineri, 19 aprilie.
„Proiectul de buget a fost afișat de la 1 aprilie. Cine avea de gând să consulte sau să se prezinte pentru un punct de vedere aici, era binevenit. Instituțiile noastre, timp de 15 zile, știind ce buget li s-a aprobat, puteau să depună contestații. Nu s-a întâmplat. Probabil că lumea este mulțumită”, a precizat Veștea.
Potrivit proiectului, bugetul general al județului Brașov (format din bugetul local, bugetul instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii, bugetul creditelor interne) pe acest an se cifrează la 1.184.675.000 la capitolul Venituri și 1.316.675.000 lei la capitolul Cheltuieli.
În document se precizează că deficitul de 132.000.000 de lei va fi acoperit în execuție de excedentul bugetar în valoare de 112.024.000 lei.
Din totalul cheltuielilor, mai bine de jumătate se duc pe Transporturi. Mai exact, 403.882.000 de lei, din care 185.516.000 de lei sunt destinați proiectului Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav și 218.366.000 lei sunt pentru drumuri județene.
Un alt capitol care „seacă” bugetul este cel al Asigurărilor și Asistenței Sociale, care reprezintă un procent de aproape 18% din cheltuielile totale, o treime din suma alocată la acest capitol fiind doar pentru Direcția pentru Protecția Copilului.
„Dacă ne raportăm la celelalte responsabilități care ne-au picat în sarcină prin acest această nouă reglementare pe care au făcut-o Ministerul de Finanțe și Guvernul României, aceea de a suporta din bugetul propriu partea de contribuții sociale, și aici mă refer strict, dacă ne raportăm la Protecția Copilului, la aproape 32% din alocarea bugetului care va ajunge pentru funcționarea acestei instituții, adică asta înțelegând plata salariilor, întreținerea, utilitățile și tot ceea ce înseamnă activitatea în centrele de plasament de pe raza județului Brașov”, a punctat Adrian Veștea.
În jur de 10 procente din cheltuielile județului se duc pe Sănătate, pentru subvenții alocate spitalelor din subordinea CJ Brașov și activitatea proprie a Județului Brașov în domeniul sănătății și proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Cam tot atâtea procente sunt repartizate pe Învățământ, Cultură, Recreere și Religie.
Datele complete pot fi consultate pe site-ul Consiliului Județean Brașov.
„Acestea sunt cifrele… Șansa județului Brașov este că am accesat proiecte din fonduri europene atât pentru drumuri județene, cât și pentru Sănătate, și în același timp, din economiile făcute din anii anteriori, am prevăzut banii pentru a putea să ducem la bun sfârșit proiectul aeroportului”, a subliniat președintele CJ Brașov.
Nemulțumirea totală a administrației județene este, însă, legată de cotele din impozitul pe profit trimise județului din bugetul statului.
„Am tras un semnal de alarmă de fiecare dată când am avut ședință de Consiliu Județean și în momentul în care am avut de împărțit cei 7,5% pe localități și momentul în care s-au repartizat celelalte cote din impozitul pe profit, de asemenea către localități, în baza unei formule, este clar că bugetul județului Brașov este unul vitregit și aici am prezentat câteva date statistice. La drumuri județene, unde noi am accesat doar din fonduri europene peste 300 de milioane de lei, am avut o resursă alocată de 6,8 milioane de lei, deci practic nici partea de cofinanțare pentru aceste drumuri, de 2%, nu-i putem acoperi din această sumă. Mai mult decât atât, această sumă care este alocată doar pentru a întreține drumurile județene și pentru a putea face deszăpezire și pentru a face plombările. Avem un contract în derulare pentru care este necesar să alocăm o sumă de 22 de milioane de lei pe an. Deci, practic, cei 6 milioane de lei nu reprezintă decât o treime din acest buget”, a mai declarat Adrian Veștea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.