Politic

BRAȘOV. „Bătălie” între doi foști miniștri ai Educației pe tema șefiei Consiliului Național al Rectorilor

 

Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a fost ales pentru încă un mandat la conducerea Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Alegerile, prin vot secret, au avut loc la Universitatea „Transilvania” din Brașov, unde 68 din cei 69 de rectori de universități din întreaga țară au votat pentru noua conducere și unul împotrivă.

Mihnea Costoiu, rectorul de la Universitatea Politehnică din București, a fost ales secretar general. Rectorul Universităţii Transilvania Braşov, Ioan Vasile Abrudan, a fost reales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, alături de la alţi 16 reprezentanţi ai universităţilor din ţară. Consiliul Naţional al Rectorilor s-a întrunit la Braşov, în perioada 18-20 septembrie.

Contestatar al lui Cîmpeanu este Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), care a dat în judecată CNR pe 15 septembrie, susținând că, de fapt, mandatul lui Câmpeanu se încheiase încă de la sfârșitul lunii mai.

De altfel, Pricopie a reacționat imediat după ce a aflat rezultatul alegerilor de la CNR, printr-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, în care a spus că rezultatul alegerilor de vineri de la CNR se va vedea în parlamentul viitor când „o să avem (…) 12-16 rectori politicieni”, sugerând, astfel, politizarea structurii de conducere a rectorilor dar și existența unui mecanism de recompense politice, cu anexarea independenței instituțiilor de învățământ la interesele de partid.

„Explicația a ceea ce s-a întâmplat astăzi la întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) de la Brașov o vom avea atunci când vom vedea câți dintre cei care au fost aleși în noua conducere CNR se vor regăsi pe listele electorale la alegerile parlamentare din decembrie.

Astăzi avem patru politicieni rectori, senatori și deputați. Dacă nu va exista o reacție fermă a opiniei publice, pe de o parte, și a instituțiilor statului, pe de altă parte, pentru respectarea legii, astfel încât universitățile să rămână spații autonome de gândire și educație, independente de politică, în decembrie o să avem în Parlamentul României 12-16 rectori politicieni, adică se va consfinți anexarea instituțiilor de învățământ superior la interesele de partid.”

Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației în guvernul Ponta (2014-2015), unde i-a fost succesor lui Remus Pricopie (2012-2014), este din 2013 șef al rectorilor din toată țara, funcție în care-i succede Ecaterinei Andronescu. El se află la al treilea mandat de rector la Agronomie, poziția din care a putut obține încă un mandat la șefia CNR.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a fost, pentru scurtă vreme, și premier interimar înainte de numirea lui Dacian Cioloș în fruntea guvernului. A fost parlamentar ALDE, apoi a făcut parte din Pro România, partidul condus de Victor Ponta, pentru ca de la începutul acestui an să treacă la PNL. El este, din septembrie trecut, președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților.

Remus Pricopie a fost propus de liderii PSD și Pro România, Marcel Ciolacu și Victor Ponta, premier la negocierile care au avut loc la Cotroceni în februarie 2020, în urma căderii primului guvern Orban prin moțiune de cenzură, inițiată de PSD și UDMR

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare