Politic

BRAȘOV – AUGUSTIN. O comună care are ghinion la primari, dar și la investiții. GALERIE FOTO

  • PIC_2627_242208.JPG
  • PIC_2636_242210.JPG
  • PIC_2642_242211.JPG
  • PIC_2677_242219.JPG
  • PIC_2681_242220.JPG
  • PIC_2654_242222.JPG
  • PIC_2673_242223.JPG
  • PIC_2692_242224.JPG
  • PIC_2649_242212.JPG
 

O comunitate cu nici 2.000 de suflete din județul Brașov pare să nu aibă parte nici de liniște, nici de investiții, nici de primari, toți cei aleși până acum având probleme cu legea, după ce au fost declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate (ANI).  

Este vorba de Augustin, o localitate relativ tânără ca statut, devenind comună în anul 2005 în urma unui referendum prin care s-a votat desprinderea satului de altădată de comuna Ormeniș. Așadar, de atunci este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Unii localnici sunt de părere că tot atunci au apărut și marile probleme ale comunității care nu reușește nicidecum să-și găsească un lider competent, care să dezvolte comuna.  

La Primăria Augustin s-au perindat trei primari: Tokos Jozsef, de la PDL (2008 – 2012), Garcea Gheorghe Mircea, de la PSD (2012 – 2016) și Sebastian Porumb, de la PSD, ales în 2016.

Rând pe rând, toți au intrat în atenția ANI, care i-a găsit incompatibili și i-a trimis în judecată pentru conflict de interese.  

În cazul lui Tokos Jozsef, în prezent consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Augustin, ANI a transmis că a fost în stare de incompatibilitate în perioada 21 ianuarie 2010 – 15 martie 2012, „întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al SC Valea Fenisului SRL, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/ 2003 și dispozițiile art. 91, alin.(3), teză I din Legea nr. 161/2003”.

Raportul prin care s-a constatat incompatibilitatea de către ANI pentru fostul primar Garcea Gheorghe-Mircea, este din 2012 şi rămas definitiv în 2016, în urma unei serii de procese. Se întâmpla cu două luni înainte de alegerile locale din iunie 2016. ANI constata la vremea respectivă că primarul comunei Augustin a încălcat articolul 87 din Legea 161/2003, întrucât, simultan cu funcţia de primar, a îndeplinit, în perioada 14 iunie 2012 – 25 iulie 2012, şi calitatea de administrator al SC Garmir Service Auto SRL. Devenit între timp administrator public al comunei, Garcea are o nouă problemă de incompatibilitate, întrucît şi-ar fi semnat singur angajarea, în perioada în care era încă primar.

Ultimul primar ales, Sebastian Porumb, a rămas și el fără funcție. Potrivit ANI, Sebastian Porumb s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 – 20 decembrie 2012, întrucât a deţinut simultan funcţia de viceprimar al comunei Augustin şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Porumb Sebastian Nicolae PFA, încălcând astfel legislaţia în vigoare.

Nemulțumirile comunității

Ca orice primar cu elan, imediat cum și-a ocupat fotoliul în primărie, fiecare a încercat să se apuce de treabă și să schimbe ceva în comună. Nu toate proiectele, însă, au fost pe placul localnicilor. Cele mai multe reclamații din partea alegătorilor le are, însă, al doilea primar, Mircea Garcea. De ultimul nu au apucat încă să se dumirească dacă este sau nu competent, pentru că ar trebui să plece deja, după cum am arătat mai sus.

Stan Nicolae s-a erijat în „avocatul” localnicilor și a luat atitudine, aducându-ne la cunoștință, atât nouă, cât și autorităților administrative superioare comunei, unele fapte de care comunitatea este acum nemulțumită.

„Cum a ajuns primar, Garcea Mircea și-a propus să aplice metode proprii de organizare. A început prin a distruge tot ce au făcut vechii primari, spunând că nimic nu a fost făcut cum trebuie. Înaintea lui au fost începute lucrările de alimentare cu apă a localității Augustin. S-a tras apa în comună și au fost începute lucrările la izvoare și la bazinul de apă. Proiectul a fost finalizat de primarul Tokos Iosif, construindu-se un bazin și astfel toată localitatea a avut apă 24 de ore din 24. Cu toate acestea, primarul Garcea a modificat proiectul, a înlocuit țevile de la izvoare și a redus debitul. Ca urmare, oamenii au rămas fără apă. Apoi, a inițiat un nou proiect de forare, cu bani de la Consiliul Județean Brașov. Cu toate acestea, în comună tot nu avem apă, decât cu program, de două ori pe săptămână, care nici nu este respectat. Nu mai vorbim de calitatea apei, de cele mai multe ori tulbure că nici rufele nu le poți spăla. Au fost reabilitate și fântânile comunei, în 2014, dar oamenii nu au încredere să le folosească decât pentru adăparea animalelor, pentru că nu este bună de băut, iar o testare a calității apei nu a făcut nimeni, niciodată”, a declarat petentul cu privire la alimentarea cu apă.

Stan Nicolae îl arată cu degetul pe fostul primar și pentru faptul că ar fi început construcția unei școli noi pentru elevii din comună, dar pe care apoi a abandonat-o, lăsând-o nepăzită, la îndemâna hoților.

„Mai mult, a falimentat firma de salubritate care deservea cinci localități, aceasta aducând bani la bugetul comunei. Punctul sanitar Medo și farmacia din comună au fost desființate, cetățenii fiind nevoiți să se deplaseze până la Brașov pentru cea mai mică investigație medicală sau rețetă. Nici bancomatul din comună nu a reușit să reziste, acesta fiind desfiițat tot la ordinul primarului Garcea. Terenurile de fotbal și handball, îngrădite și bine întreținute în alte vremuri, au fost lăsate în paragină, până ce au ajuns o palmă de pământ. Totodată, a făcut o serie de investiții cu costuri nejustificate. De exemplu, ceea ce locuitorii numesc Parcul lui Garcea, a costat 50.000 de lei, deși nu este decât un rond de iarbă împrejmuit de niște pietre”, a continuat locanicul seria acuzațiilor.

Deloc de neglijat ar fi și aspectul terenurilor, atribuite clientelar, după părerea lui Stan Nicolae: „Mulți oameni care aveau dreptul să-și ia înapoi terenurile nu au fost puși în posesie nici acum, iar alții care nu aveau dreptul, da. Fostul primar a dispus de terenul comunei după bunul plac. O parte l-a cedat comunei Ormeniș, iar alta Baraoltului. Ba, a dispus schimburi de terenuri fără înștiințarea proprietarilor de drept. Astfel, cetățenii îndreptățiți să primească pământ sunt acum nevoiți să își câștige drepturile în instanțe”.

Primarul contraatacă

Stan Nicolae i-a cerut explicații, inclusiv în scris, și fostului primar, pe vremea când acesta era încă în funcție, respectiv în anul 2013, la care Garcea a răspuns punctual.

Cu privire la rețeaua de apă, fostul primar a recunoscut că a fost fixat un program de furnizare, „având în vedere faptul că sursele existente nu fac față consumului de apă a localității. Vă aduc la cunoștință că instalația a fost proiectată pentru alimentare stradală și nu pentru racordarea gospodăriilor la conducta de apă. În urma unor reparații și investiții, apa se încadrează în normele de potabilitate, ceea ce înainte de a fi în funcție nu exista, semnalându-se multe cazuri de hepatită și dezinterie în rândul copiilor, la nivelul anului 2011. S-a executat foraj existând o sursă bună de suplimentare a apei potabile”.

La acest punct, primarul a contraatacat, precizând în notificarea transmisă nu doar petentului, ci și Prefecturii Brașov: „Îi aduc la cunoștință domnului Stan faptul că a executat o racordare la conducta de apă a localității, cu persoane neautorizate, iar această prestație îi asigură o furnizare defectuoasă a apei spre locuința sa”.

Garcea a găsit argumente și pentru alte acuzații, precum renunțarea la terenul de handball: „Acesta a existat doar în viziunea celor care au mătrășit banii din această investiție, lucru consemnat și după controlul Curții de Conturi, ca recuperare de foloase necuvenite de la firma care a executat lucrarea și cu responsabilitatea fostului primar (Tokos Jozsef – n.r.) (…) Singura investiție pe care am preluat-o a fost asfaltarea drumului, pe care am continuat-o, investiție finalizată prin proiect de finanțare națională”.

Cu privire la sistemul de educație din comună, Mircea Garcea a amintit că la Școala Gimnazială din Augustin s-a investit într-un acoperiș nou și în modernizarea grupurilor sanitare.

Am făcut și noi o plimbare prin comună și am stat de vorbă cu oamenii. Parte din reclamațiile cetățeanului Stan Nicolae s-au confirmat. De asemenea, am observat și alte neajunsuri, într-adevăr nu toate din cauza administrației comunale, cum ar fi vechea gară, care arată ca după bombardament.

Urmăriți galeria foto…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button