Politic

BRAȘOV. Au început lucrările pentru reabilitarea rețelei de transport și distribuție energie termică în zona rezidențială Tractorul

 

Au început lucrările în cadrul investiției „Reabilitare Rețele de Transport și Distribuție Energie Termică în zona rezidențială Tractorul din Brașov”, demarată de Primăria Brașov, cu cofinanțare prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

„Lucrările din această etapă se vor desfășura până la sfârșitul anului, dacă vremea va permite, pe strada 13 Decembrie, în zona cuprinsă între giratoriul Coresi și str Ioan Socec (pe partea dreaptă a sensului către centru), precum și pe strada Octavian Goga, în zona delimitată de calea ferată și de podul de cale ferată. Este vizată montarea a 500 metri de conductă de transport, dintr-un total de 7,696 km din întregul proiect, care vizează redimensionarea, modernizarea și eficientizarea sistemului de termoficare din partea veche a cartierului Tractorul, deservită de punctele termice 6 și 9. Lucrările nu vor afecta furnizarea agentului termic către abonați”, a explicat Cecilia Doiciu, managerul de proiect.

Sursa citată a precizat că lucrările vizează atât înlocuirea țevilor de pe traseele existente, cât și introducerea de conducte pe noi trasee, astfel încât să existe legături și spre noua zonă rezidențială din acest cartier. Tractorul reprezintă aproximativ 30% din consumatorii Serviciului Public Local de Termoficare – SPLT, adică aproximativ 2.200 de locuințe branșate în acest moment și este și o zonă în expansiune imobiliară, care poate fi preluată în noul sistem.

„Noile conducte au dimensiuni mai mici, raportate la un sistem de termoficare creat pentru consumator și nu pentru platforme industriale, cum a fost inițial conceput sistemul de termofiocare din Brașov, sunt făcute din materiale mai rezistente, sunt preizolate și sunt prevăzute cu senzori care raportează unui dispecerat central defecțiunile din rețea. În urma implementării proiectului, se previzionează o reducere cu 50% a energiei consumate pentru asigurarea încălzirii și a alimentării cu apă caldă în zona Tractorul, precum și reducerea cu 20,49% a costurilor de exploatare, întreținere și reparații pentru rețelele de transport și de distribuție a agentului termic aferente PT6 și PT9 (în primii 3 ani). De asemenea, va fi realizată o reducere a emisiilor de CO2 cu aproape 2.000 de tone/an”, a adăugat Doiciu.

Contractul de lucrări a fost încheiat la sfârșitul lunii august, în urma unei licitații care a vizat proiectarea și execuția noii rețele. Proiectarea, calculată petnru patru luni de la semnarea contractului, a fost încheiată numai după două luni, iar acum au demarat lucrările. Termenul de finalizarea este de 8 luni începând cu data de emitere a ordinului de începere a lucrărilor, dar nu mai târziu de 31 august 2019. Firma va asigura și o perioadă de cinci ani de garanție a lucrărilor, începând cu data semnării procesului verbal de recepție. 

Valoarea contractului este de 14.455.400 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 2.746.526 lei, valoarea totală fiind 17.201.926 lei (4.002.588,83 franci francezi, la cursul valutar stabilit prin Acordul de implementare). Cheltuielile eligibile sunt asigurate în proporție de 85% din fonduri elvețiene nerambursabile, iar restul de 15%, plus cheltuielile neeligibile, de către municipalitate, din bugetul local.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button