Politic

BRAȘOV. Au fost lansate ghidurile pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul judeţului pe anul 2019 a proiectelor culturale și sportive

 

Consiliul Judeţean (CJ) Braşov a lansat spre consultare publică Ghidurile Solicitantului pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul propriu al judeţului pe anul 2019 a proiectelor culturale şi sportive, precum şi pentru acordarea unui sprijin financiar unităților de cult din județul Brașov, valoarea totală a fondurilor alocate în acest sens fiind de 3,5 milioane de lei, după cum a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ Braşov, Imelda Toaso (foto).

Este vorba despre cinci programe, din finanţarea totală alocată acestora, suma de 1,6 milioane lei fiind dedicată proiectelor culturale, 900.000 de lei pentru proiectele sportive, dintre care 300.000 pentru promovarea sportului, iar un milion de lei pentru unitățile de cult. 

„O noutate faţă de anul trecut reprezintă separarea beneficiarilor pe două categorii. Anul acesta avem o axă şi un ghid separat pentru beneficiarii de drept privat şi un alt ghid pentru cei de drept public. La capitolul sport avem în acest an finanţare pentru sportul de performanţă şi, separat, pe programul Sportul pentru toţi. Din cauza unor modificări legislative care au apărut în 2018, în acest ghid al solicitantului care este în dezbatere publică nu vor putea fi finanţate federaţiile sportive. Dar pentru ei am gândit o linie de finanţare separată, pentru care regulamentul va fi elaborat în următoarea perioadă. Avem rezervat un buget separat pentru federaţiile sportive de 300.000 de lei”, a precizat vicepreşedintele CJ Braşov.

Astfel, bugetul propus al programului destinat finanțării proiectelor culturale ale ONG-urilor este de 1.150.000 lei, iar pentru programul destinat finanțării proiectelor culturale realizate de entitățile publice este 450.000 de lei. 

De asemenea, așa cum am precizat, din bugetul judeţului Brașov va fi alocată suma de 1.000.000 de lei pentru completarea fondurilor proprii ale unităţilor de cult, cu următoarele destinații: întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri reduse; construirea şi repararea lăcaşurilor de cult; conservarea şi întreţinerea bunurilor de patrimoniu cultural național mobil aparţinând cultelor religioase; desfăşurarea unor activităţi de asistenţă socială; amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase; construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială ale unităţilor de cult; construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult; construirea şi repararea sediilor unităţilor de învăţământ teologic, proprietate a cultelor recunoscute. Alocarea sumelor se va realiza prin hotărâre a consiliului judeţean pe baza cererilor primite de la unităţile locale de cult.

„Programele de finanțări nerambursabile derulate de Consiliul Județean Brașov, indiferent de domeniul de aplicare, au ca obiectiv general îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor acestui judeţ, prin susţinerea unor proiecte sustenabile. De la an la an, numărul proiectelor depuse pe liniile de finanțare ale CJ Brașov a crescut, iar rapoartele de evaluare ne indică și o creștere a calității proiectelor. Tocmai din acest motiv, în ciuda constrângerilor bugetare, am propus alocarea unui buget peste nivelul sumelor utilizate anul trecut pentru finanțarea proiectelor culturale și a celor de sport. De asemenea, pentru a veni în sprijinul aplicanților, am pregătit din timp Ghidurile Solicitanților, astfel încât imediat după aprobarea bugetului să putem lansa apelurile de proiecte”, a subliniat Imelda Toaso.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button