BRAŞOV are acum cel mai mare şi modern Planetariu din ţară
Odată cu recepţia lucrărilor care au durat şase luni, Planetariul a fost prezentat, astăzi, reprezentanţilor mass-mediei, în prezenţa primarului municipiului Braşov, George Scripcaru.
Considerat cel mai nou instrument de educație și de agrement din municipiul Brașov, Planetariul va funcționa în cadrul Grădinii Zoologice, dar ca obiectiv separat, care îşi va deschide porţile pentru publicul larg abia luna viitoare, după ce regulamentul de funcţionare va fi aprobat în Consiliul Local Braşov.
„Mă bucur că astăzi suntem în faza în care putem spune că Brașovul are cel mai mare și modern Planetariu din țară. Vorbim de o investiție de peste 10 milioane de lei, care are rolul de a diversifica modul de petrecere a timpului liber pentru brașoveni și turiști, dar, în același timp, are un rol important în ceea ce înseamnă partea practică a învățământului din Brașov. Sperăm ca acest planetariu să devină o platformă de care să beneficieze elevii din Brașov la predarea lecțiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în față, fie că vorbim de lecții despre explorarea spațiului sau lecții despre flora și fauna dintr-o anumită parte a globului. În prima ședință a Consiliului Local vom propune și tarifele pentru Planetariu, astfel încât acesta să devină operabil în cel mai scurt timp”, a declarat primarul.
Costurile cu ridicarea clădirii s-au ridicat la aproximativ 2,5 milioane de lei, însă amenajarea Planetariului a necesitat o investiţie de la bigetul local de aproape patru ori mai mare, de circa 8,2 milioane de lei.
Potrivit datelor tehnice prezentate, a fost construit un planșeu de beton de peste 300 de mp, în stil amfiteatru, cu o înclinație de 23,5 grade (aceasta este și axa de înclinare a Pământului), pentru a da senzația de profunzime. Apoi a fost montată o cupolă specială pentru proiecție, din plăci de aluminiu perforat. În interior, au fost instalate 105 scaune, din care două locuri pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități locomotorii. Aceştia din urmă beneficiază de acces în sală cu lift și de două locuri speciale pentru cărucioare.
De asemenea, au fost instalate două proiectoare pentru planetariu de ultimă generație, cu proiecție 4K, totodată fiind instalat un sistem de sunet cu şapte canale de sunet, 14 boxe și două subwoofer, cu o putere de 19.000 de W.
Fiind obiectiv separat de Grădina Zoologică, deşi planetariul funcţionează în interiorul acesteia, au fost instalate două sisteme de ticketing, pentu fiecare obiectiv.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.