Politic

BRAȘOV. Arbori periculoși pentru oameni și casele lor. Se impune intervenția de urgență

  • WhatsApp Image 2021-04-05 at 11.31.02_287402.jpeg
  • WhatsApp Image 2021-04-05 at 11.31.03_287403.jpeg
  • WhatsApp Image 2021-04-05 at 11.31.02a_287405.jpeg
  • WhatsApp Image 2021-04-05 at 11.31.04_287406.jpeg
  • WhatsApp Image 2021-04-05 at 11.31.03b_287407.jpeg
 
După verificarea perimetrelor în care s-au produs doborâturi și rupturi masive de arbori cauzate de căderile abundente de zăpadă de după jumătatea lunii martie, din fondul forestier aflat în proprietatea municipiului Brașov, Comisia de inventariere a arborilor periculoși pentru siguranța cetățenilor și bunurilor acestora, constituită prin Ordin al prefectului județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezentat luni raportul.
Comisia – alcătuită din reprezentanți ai Gărzii Forestiere Brașov, Primăriei municipiului Brașov, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, Regiei Publice Locale a Pădurilor „Kronstadt”, Serviciului Teritorial Brașov al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și Serviciului Public Local Salvamont – a verificat atât traseele turistice din aria protejată Muntele Tâmpa, zonă puternic afectată de acest fenomen meteorologic extrem, cât și alte zone în care fondul forestier se învecinează cu intravilanul municipiului Brașov și în care, conform sesizărilor primite de RPLP „Kronstadt”, există arbori doborâți, rupți, înclinați, ce reprezintă pericol pentru siguranța cetățenilor sau a imobilelor din vecinătate.
 
În legătură cu arborii periculoși pentru imobilele amplasate limitrof fondului forestier, comisia a verificat aspectele care au făcut obiectul sesizărilor depuse de cetățeni la RPLP Kronstadt SA și/sau la Primăria municipiului Brașov, ocazie cu care am constatat faptul că pericolul iminent descris în aceste sesizări este real. Pe lângă aspectele sesizate de cetățeni, membrii comisiei au mai identificat și alți arbori de dimensiuni mari care pun în pericol viața cetățenilor și imobilele acestora amplasate în municipiul Brașov pe străzile Dobrogeanu Gherea, Petofi Sandor, Curcanilor, pe Tocile și Variștei. Comisia propune ocolului silvic ca la punerea în valoare a acestor arbori să participe și reprezentanți ai comisiei numite prin Ordin al prefectului județului Brașov. Totodată, comisia propune ca identificarea arborilor care trebuie extrași să fie făcută împreună cu aceștia în regim de urgență, analizând toate aspectele referitoare la distanța la care sunt amplasați față de imobile, dimensiunile, gradul de înclinare atât al arborilor, cât și al terenului, starea fiziologică și orice alte aspecte care pot constitui un posibil factor declanșator pentru doborârea sau ruperea acestora”, se arată în raportul Comisiei.
 
Numărul de arbori ce trebuie extrași, încă nedeterminat

În ceea ce privește problemele de pe Tâmpa, unde a început deja eliberarea traseelor turistice, în raportul comisiei se arată că reprezentanții comisiei nu „au putut determina cu exactitate numărul de arbori ce trebuie extrași, urmând ca acest număr să reiasă în urma operațiunii de inventariere și marcare ce urmează să fie efectuată de către personalul silvic autorizat din cadrul RPLP Kronstadt RA”. Această inventariere și marcare urmează a se face în regim de urgență. „După inventarierea și marcarea arborilor, constituirea actelor de punere în valoare, verificarea, aprobarea acestora și autorizarea spre exploatare a materialului lemnos se va face conform prevederilor legale în vigoare și a procedurilor aprobate pentru astfel de situații”, se precizează în raport.

Evitați traseele de pe versantul sudic al Tâmpei!

Totodată, reprezentanții Prefecturii le recomandă pasionaților de drumeții să evite potecile de pe versantul sudic al Tâmpei.

„Toate traseele turistice care străbat Muntele Tâmpa sunt blocate de foarte mulți arbori doborâți, motiv pentru care, la momentul prezentului raport, utilizarea acestor trasee de pe versantul sudic (nota red. – spre Răcădău) al Muntelui Tâmpa constituie un real pericol pentru viața și integritatea fizică a celor care doresc să le parcurgă, fapt pentru care comisia recomandă evitarea, pe cât posibil, utilizării acestor trasee. În cazul traseelor amplasate pe versantul nordic, care sunt mai puțin afectate, respectiv Drumul Serpentinelor, drumul ce leagă Șaua Tâmpei de cartierul Șchei și Treptele lui Gabony, Serviciul Public Local Salvamont poate interveni pentru degajarea potecilor blocate, deoarece în aceste zone sunt puțini arbori, de dimensiuni mici, căzuți”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button