BRAȘOV. Acordul dintre Primărie, BERD și Ministerul Sănătății, pentru construirea Spitalului Regional, analizat de consilierii locali
Ca să știe ce votează în ședința programată pentru miercuri, consilierii locali din Brașov analizează în această perioadă proiectul de hotărâre privind aprobarea acordului între municipiul Braşov şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind contribuţia municipalității la furnizarea serviciilor de consultanţă organizate de BERD prin facilitatea de pregătire a proiectelor de infrastructură în legătură cu implementarea noului Spital Regional Clinic de Urgenţă Braşov.
Reprezentanții Primăriei Brașov, împreună cu ai BERD și ai Ministerului Sănătății, au definitivat vineri varianta acestui acord. Pe ascurt, Primăria va construi spitalul, de asistența tehnciă și eventual finanțare se va ocupa BERD, iar Ministerul Sănătății ar trebui să se oblige la dotarea unității spitalicești. Administrarea spitalului va fi în sarcina unui operator privat, astfel încât, după cum a spus primarul, personalul medical să se ocupe doar de actul medical, „nu de montat clanțe și înlocuit calorifere sparte”. Se preconizează circa 30 de ani ca durată de viață a spitalului public din Brașov.
„Acest acord va fi semnat după ce va fi aprobat de Consiliul Local, în ședința extraordinară din 6 februarie. BERD va acorda municipiului Brașov 2,5 milioane de euro, nerambursabili, la care noi vom adăuga 250.000 de euro. Suma va fi cheltuită pentru toate studiile și documentațiile necesare acestui proiect. În paralel trebuie să ne corelăm cu Ministerul Sănătății și Ministerul Finațelor, pentru implementarea acestui proiect. Am discutat și zilele trecute cu ministrul Sănătății, la Brașov, un reprezentant participând la elaborarea acestui document. Această legătură va continua, pentru că este important ca spitalul regional, care este parte a Master Planului de Sănătate al României, să fie construit la Brașov de Primăria Brașov, iar partea de buget de sănătate să fie asigurată de stat, prin CAS. Va fi un spital public, la standarde europene, dar diferit, ca mod de funcționare, de spitalele publice din România. Medicii vor avea la dispoziție tot ce au nevoie pentru a face ce trebuie pentru pacienți, iar partea de administrație, de management economic, va fi asigurată de un partener privat, astfel încât acest spital să fie eficient”, a explicat primarul George Scripcaru.
Potrivit Venerei Vlad (director asociat al BERD), asistența tehnică și financiară a BERD va fi pusă la dispoziția Municipiului Brașov: „Scopul este de a ajuta municipalitatea și celelalte autorități implicate în pregătirea documentației Spitalului Regional, până la semnarea parteneriatului public-privat. BERD are expertiză în acest domeniu, conceptul se referă la întreg ciclul de funcționare al spitalului, de la proiectare și până la operare, și ia în calcul toate aspectele relevante, astfel încât spitalul să poată fi funcțional și eficient”.
În următoarele trei luni, municipalitatea va pune la dispoziția BERD studiul de prefezabilitate, care este deja în procedură de achiziție, iar BERD va contracta consorțiul de consultanți care va lucra apoi pentru definitivarea documentației.
Scopul final este prezentarea celei mai bune soluții aplicabile Brașovului, pentru începerea construcției și susținerea activității spitalului.
„Pentru noi este foarte important să ajungem la o soluție care să fie implementată și să funcționeze eficient, să vorbim despre un proiect foarte riguros, fezabil și util comunității”, a adăugat Venera Vlad.
Potrivit acordului de față, care ar putea dura undeva la doi ani, partea de contribuție a municipiului Brașov în sumă de 250.000 de euro va fi plătită în trei tranșe: prima, imediat după ce BERD va selecta consorțiul de consultanți, a doua, după ce va fi finalizată documentația de atribuire a contractului către investitorul privat, iar ultima tranșă, când va fi stabilit investitorul care va construi spitalul la Brașov. Din spusele reprezentantului BERD, lucrările de construire vor putea fi demarate, în condițiile date, peste trei-patru ani.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.