Analiza senatorului PSD BRAŞOV Florin Orţan despre „traseul” Sănătăţii în ultimii 9 ani
„Articol politic inspirat din fapte reale. Orice asemănare cu personaje reale nu este întâmplătoare”, spune senatorul PSD de Braşov Florin Orţan.
Parlamentarul, medic cardiolog de profesie, ne-a trimis următoarele „gânduri”:
Am mai spus de câteva ori, nu poți gândi Sănătatea în funcție de criterii economice, pentru că în acel caz nu mai ai grijă decât de bugete, nu de oameni. Iar uneori gândirea „economică” poate să nască monștri. Aș vrea să vă readuc în minte niște fapte care se traduc printr-un atentat care a avut loc la viața românilor. Autorul principal este Traian Băsescu, dar avea ajutoare: politicieni care sunt plasați acum strategic, în Opoziție.
2010. Întrebat fiind despre exodul medicilor, președintele de atunci răspundea: „Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă. Dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine. Unde munca ne este corect răsplătită.”, afirma cu cinism Traian Băsescu. Pacienții sufereau, iar Băsescu dădea o soluție, ca spitalele să fie reorganizate. Ce a însemnat asta pentru Săcele sau Codlea, se știe.
Dar nu sunt cunoscute alte lucruri. Semnalul transmis public de președintele țării a avut forță. După ce li se tăiaseră 25% din salarii, de fapt, până la 50% a veniturilor, medicii înțelegeau clar mesajul pe care îl transmitea întâiul om al statului. Li se spunea să plece! Iar cei sub 35 de ani au plecat din țară. Medicii cu vârste cuprinse între 35 și 47 de ani, cei cu experiență, au identificat soluția de a merge în spitalele private, unde le erau oferite venituri decente. După ce băteau palma și munceau câteva luni, li se puneau în vedere că se impune, din rațiuni economice, ca salariile lor să scadă. Nu cred nici acum că declarațiile lui Traian Băsescu au fost întâmplătoare, de vreme ce de pe urma lor au profitat spitalele private și cele din străinătate. Pentru că acestea nu au ieșit în pierdere, nici la pregătirea personalului, nici la profituri.
2019. Piața muncii a rămas la fel de liberă pentru medici, lucru normal, de altfel. Doar că aceștia nu se mai grăbesc să plece. De ce ar pleca un chirurg, care acum trei ani câștiga 2.823 lei, iar acum 7.700 lei? De ce medicul specialist ATI ar fi tentat de oferta străină când salariul i-a crescut de peste 3 ori, de 3.817 lei în 2016, la 12.156, în 2019? Ar merita, pentru medicul primar, să părăsească spitalul care primește dotări cu aparatură modernă, căruia nu-i mai lipsesc medicamentele din stocul propriu, dacă aici este plătit cu 15.175 lei net, față de 4.880 lei în urmă cu trei ani?
Iar toate acestea au fost posibile și fără închiderea unor spitale, precum cele care deserveau comunitățile brașovene mai sus amintite. Pe atunci erau considerate inutile și costisitoare, de guvernul de dreapta.
Sănătatea nu are preț, o poate spune un pacient, o confirmă și un medic, iar acum o poate susține și un guvern.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.