Politic

Alegeri 2024. George Scripcaru: Spitalul de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase e doar o planșă copiată

Alegeri 2024. George Scripcaru: Spitalul de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase e doar o planșă copiată

George Scripcaru, candidatul alianței PNL-PSD la funcția de primar al Brașovului, a vorbit din nou despre proiectele actualei administrații în ceea ce privește infrastructura medicală. Pe lângă proiectul pentru Spitalul Regional Brașov, pe care spune că l-a lăsat „la cheie” și ar fi trebuit să fie în execuție, drept care îl poate relua rapid dacă revine la conducerea Primăriei, despre viitorul Spital de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase a spus că este doar „o poveste vânturată”, că nu există un proiect, ci doar „o planșă”.
Mai mult, acea planșă ar fi a unui proiect similar de la Oradea, a cărui documentație Primăria Brașov ar fi preluat-o prin achiziție directă. „Nici cartușul (cartușul este tabelul ce trebuie să conțină mai multe informații despre proiectant, proiect, beneficiar etc. 0 nota red.) nu au fost în stare să-l schimbe. Li s-a atras atenția într-o comisie: «Stați puțin, ce scrie aici, vorbim despre Oradea sau Brașov?». Abia atunci au modificat”.
Totodată, fostul primar spune că nici cu terenul unde ar urma să fie construit nu sunt toate în regulă. Mai întâi, s-ar fi suprapus, cel puțin parțial, cu amplasamentul viitorului spital regional. Apoi, s-a identificat un teren alăturat, iar proprietarul a fost de acord cu exproprierea. Dar cum terenului nu i-a fost schimbată destinația, rămânând unul agricol, „cu recoltă de sfeclă și cartofi”, fostul proprietar s-a trezit că primește o despăgubire mai mică decât a plătit când l-a cumpărat. „Așa că acum în instanță, că a dat Primăria în judecată, cere să i se dea mai mulți bani. Asta este, concret, ce s-a întâmplat. Restul este așa o poveste vânturată cu poze”, a afirmat George Scripcaru.

La finele anului trecut, Primăria municipiului Brașov a anunțat că patru asocieri de firme și un ofertant unic au depus oferte pentru contractul de proiectare și execuție a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase – Brașov. În total, peste 60 de firme sunt parte a acestor asocieri, ca ofertanți, terți sau subcontractanți.
Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional. Acesta se va construi pe un teren cu o suprafață totală de peste 76.000 de metri pătrați și va fi compus din patru corpuri.
Spitalul va avea 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.
Potrivit comunicatului, noul centru medical va cuprinde următoarele specialități medicale: două secții de pneumologie pentru adulți; o secție pneumologie pentru copii; o secție clinică de boli infecțioase pentru adulți; o secție de boli infecțioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulți; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secție de anestezie și terapie intensivă.
Proiectul include, totodată, și amenajarea a 276 de locuri de parcare (79 la nivelul parcajului subteran și 197 la sol) și a circa 12.300 de metri pătrați de zone verzi.
Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 400 milioane de lei (389.131.226,67 lei), la care se adaugă TVA.
Așa cum a transmis Primăria Brașov, fondurile ar fi trebuit să fie asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), proiectul Brașovului clasându-se, datorită maturității proiectului, pe locul 7 din 49 pentru proiectele din domeniul sănătății depuse pentru construirea de spitale sau secții noi, lucru anunțat și de Ministerul Sănătății, la începutul lui 2023
În luna septembrie, însă, Ministerul Sănătății a scos de pe lista de proiecte finanțate prin PNRR spitalul de la Brașov, invocând „riscul ridicat de nerealizare”.
Atunci, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că spitalul pneumo va fi finanțat printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, contract pe care Ministerul Sănătății urma să îl semneze până la sfârșitul anului trecut. Ceea ce nu s-a întâmplat.
În martie 2024, primarul Allen Coliban a lansat petiția „Brașovul vrea spitale”, în încercarea de a urni proiectele celor două noi unități sanitare – Spitalul Clinic Regional de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase – împotmolite în lipsă de finanțare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Ron
11 zile în urmă

Scripcaru face -rahatelul praf!

ion gigi
Răspunde la  Ron
10 zile în urmă

coliban a facut orasu prafi

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare