ALEGERI 2016. Mai e până la atribuirea mandatelor de parlamentar
Alegerile de duminică au fost primele după 2008 în care parlamentarii sunt aleşi pe listă, după ce în 2012 s-a folosit un sistem uninominal, care a generat un for legislativ cu aproape 600 de membri, numai la Braşov fiind 17 parlamentari, în loc de 12. Este şi cel mai mic Parlament ca număr de aleşi, doar 464, număr care, potrivit legii şi sistemului electoral, nu va mai putea fi depăşit. Sistemul de repartizare a mandatelor este similar cu cel folosit în 2008, când scrutinul a fost tot unul pe liste.
Cum se face redistribuirea
Potrivit legii în vigoare, după primirea proceselor-verbale încheiate de către birourile electorale ale circumscripţiilor, Biroul Electoral Central (BEC) stabileşte partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. Noutatea este că, acum, pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, calculat după cum urmează – 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali. Atribuirea de mandate se face avându-se în vedere numai partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au întrunit pragul electoral în mod distinct pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor, precum şi candidaţii independenţi care au obţinut un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral al circumscripţiei în care au candidat.
Repartizarea şi atribuirea mandatelor de deputat şi de senator se fac în două etape: la nivelul fiecărei circumscripţii electorale judeţene şi la nivel naţional. La nivelul circumscripţiei electorale, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) stabileşte, separat pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor, coeficientul electoral al circumscripţiei, prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toţi competitorii ce trec pragul şi pentru candidaţii independenţi la numărul de deputaţi, respectiv de senatori, „alocaţi” în acel judeţ. Coeficientul electoral este numărul întreg, fără zecimale, nerotunjit, rezultat din această împărţire. Fiecărei liste i se repartizează atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral al circumscripţiei electorale se include în voturile valabil exprimate pentru acea listă. Atribuirea mandatelor se face de BE), în ordinea înscrierii candidaţilor pe listă. Pentru candidaţii independenţi se atribuie fiecăruia câte un mandat, dacă a obţinut un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral pentru deputaţi sau pentru senatori, după caz.
Voturile rămase, adică cele neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, obţinute de competitorii ce trec pragul, precum şi mandatele ce nu au putut fi atribuite de BEJ se comunică de acesta Biroului Electoral Central, pentru o repartizare la nivel naţional, dintr-un „coş” în care se vor aranja în ordinea mărimii, pentru fiecare competitor electoral.
Numărul voturilor astfel obţinute de fiecare competitor se va împărţi la 1, 2, 3, 4 etc., făcându-se atâtea operaţii de împărţire câte mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscripţiilor electorale în prima etapă. Câturile rezultate din împărţire, indiferent de lista din care provin, se vor ordona descrescător. Operaţiile se vor încheia când numărul câturilor va deveni egal cu numărul de mandate neatribuite.
Va rezulta astfel un nou coeficient, de data aceasta naţional, care este egal cu câtul cel mai mic obţinut din seria de operaţii anterioare, în limita numărului de mandate neatribuite.
În această etapă, mandatele rămase vor fi repartizate competitorilor electorali pe baza unei noi împărţiri, care să arate de câte ori coeficientul electoral naţional se cuprinde în numărul total al voturilor valabil exprimate rămase neutilizate sau inferioare coeficientului de circumscripţie de la prima etapă, cea judeţeană. La final, dacă este nevoie, BEC va organiza o tragere la sorţi.
Citiți și:
BRAŞOV. Unde a câştigat PSD în judeţ şi de câte mandate de parlamentari se bucură?
Update Alegeri 2016. Care ar putea fi parlamentarii de BRAŞOV
ALEGERI 2016 BRAŞOV. Ce partide ar putea da senatorii
ALEGERI 2016 BRAŞOV. Rezultatele oficiale pentru Camera Deputaţilor
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.