„99% din parlamentari votează 99 % din proiectele de lege în necunoștintă de cauză”
![„99% din parlamentari votează 99 % din proiectele de lege în necunoștintă de cauză” 1 remus.jpg](https://mytex.ro/wp-content/uploads/2017/10/images_aimytexarticles_images_remus.jpg)
Deputatul independent de Brașov Remus Borza pledează pentru reforma Parlamentului României, prin renunțarea la una din Camere și restructurarea corpului de funcționari și personal TESA, supradimensionat în prezent.
„Înainte de a-i reforma pe alții, Parlamentul trebuie să înceapă cu propria sa reforma. Trebuie să punem în operă rezultatul referendumului din 2009. Un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari și nu 464 câți sunt în prezent. (…) O altă prioritate o reprezintă stabilitatea legii în timp, prin responsabilizarea corpului legislativ. Avem un repertoriu legislativ de vreo 136.000 acte normative, din care doar 1.925 sunt acte emise în perioada 1864-1989. Cu alte cuvinte, în 28 de ani de democrație originală, am dat de 70 de ori mai multe acte normative decât in cei 125 de ani scurși de la reformele lui Cuza până la Revoluție. Nu numai că avem multă maculatură legislativă, dar simțim nevoia să modificăm o lege și de 2-3 ori pe an. Ceea ce decredibilizează procesul legislativ și Parlamentul. 99% din parlamentari votează 99 % din proiectele de lege în necunoștință de cauză. Și nu din vina lor. Vinovat de menținerea în ignoranță a parlamentarilor este Biroul Permanent al Camerei, care se întrunește luni la ora 14.00 pentru a face ordinea de zi a ședințelor de plen de luni, ora 16.00, și marți, ora 10.00. Evident, ca într-o oră – pentru plenul de luni sau în 14 ore – pentru plenul de marți, un parlamentar nu poate parcurge în medie 50 de acte normative, nu poate să le documenteze și, cu atât mai putin, să vină cu amendamente sau modificări. Votul tuturor parlamentarilor este la discreția liderului de grup, care nici el nu are habar de legea pentru care cere un vot colegilor. (…) Ar trebui ca Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să stabilească ordinea de zi a ședințelor de plen cu cel puțin o săptămână înainte. După ce se reformează Parlamentul și, implicit, se restructurează corpul funcționarilor și personalului TESA, supradimensionat la nivelul ambelor Camere, atunci Parlamentul poate să se ocupe și de reformarea altor instituții”, afirmă deputatul Remus Borza.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
![Google Ads](https://i.imgur.com/Iks1Tgz.png)
![Whatsapp Channel](https://i.imgur.com/JNeuO9Y.png)