75% din porcii crescuți în gospodăriile din UE sunt în România
Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, aflat în vizită în țara noastră, a declarat ieri că lucrează îndeaproape cu autoritățile de la București pentru a face față situației foarte dificile în care se află România din cauza pestei porcine africane.
„Pesta porcină africană, reforma Politicii Agricole Comune și situația bugetară sunt subiecte pe care le-am discutat deja cu dl ministru al Agriculturii și cu premierul României. În privința combaterii pestei porcine lucrăm îndeaproape, având în vedere că 75% din porcii crescuți în gospodării în Uniunea Europeana sunt în România, așa că ne intensificăm eforturile pentru a vedea ce putem face mai mult pe partea de supraveghere și control. Dl. ministru m-a informat recent despre intenția de a obține asistență de la Comisia Europeană, pentru a-i ajuta financiar pe fermieri pentru a face față acestei situații foarte dificile, dacă trebuie să stopeze producția din cauza implementării programului (de combatere a pestei – n.n.). Există soluții și în cadrul programului de dezvoltare rurală, și ceva sprijin pentru fermieri, dar cel mai important este să punem capăt răspândirii acestei boli”, a declarat Hogan, într-o conferință de presă organizată la Ministerul Agriculturii.
Oficialul european a adăugat că cele circa 800 de focare de pestă detectate în România reprezintă un indicator al rezultatului de detectare a bolii: „Sigur, este o cifră mare de focare de boală într-o perioadă scurtă de timp, dar vom continua să-l susținem pe ministru și pe fermieri în ceea ce privește măsurile de supraveghere, serviciile veterinare, cercetarea și vom încerca să oferim și un vaccin care să funcționeze în viitor. Avem 10 milioane de euro alocați în 2019 pentru cercetare la nivelul UE. Dar, pe termen scurt, trebuie să ajutam la stoparea raspândirii bolii în România, pentru ca are impact și asupra țărilor învecinate, asupra comerțului în UE cu carnea de porc și să-i susținem pe fermieri să facă față măsurilor de biosecuritate suplimentare care au fost introduse”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.