Românii care vor să beneficieze de ajutor de încălzire pentru această iarnă trebuie să-și depună dosarele la primării. Printre hârtiile cerute de autorităţile locale este şi un formular de 14 pagini, în care solicitanţii trebuie să completeze o serie de informatii legate de venit.
Potrivit Antena 3, deputatul PSD Vasile Cîtea a spus pe această temă: „Luați-o pe ţaţa Floarea de la sat, nici nu vede bine, unde se apucă ea să facă chestionare de felul ăsta. Sunt făcute ca oamenii să renunţe, să nu mai ceară de la stat”, în timp ce colegul său, Dumitru Coarnă, a fost mai dur în exprimare: „Este o bătaie de joc la adresa consumatorului vulnerabil! Trebuiau lucruri clare, simple, extrem de bine aplicabile… Credeți-mă, cine a făcut lucrul ăsta, ori era drogat, ori era beat. Hârtiile sunt făcute în bătaie de joc, fix pentru a nu fi puse in apllicare”.
Primăria Brașov a anunțat că din 18 octombrie se va asigura distribuirea formularelor tipărite (cerere – declarație pe proprie răspundere) precum și preluarea documentelor necesare acordării ajutorului.
Formularele pot fi ridicate:
-de la sediul Direcției de Asistență Socială Brașov din str. Panselelor nr. 23;
-de la Centrul de Informare pentru Cetățeni din cadrul Primăriei municipiului Brașov, Bdul. Eroilor, nr. 8;
Ajutoarele pentru încălzire şi suplimentul pentru energie se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure. Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.
Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţei, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, este:
a) Între 25 lei -250 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale;
b) Între 50 lei -500 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică;
c) Între 32 lei -320 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței combustibili solizi şi/sau petrolieri;
d) Procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.
Cuantum suplimentului pentru energie, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, este:
a) 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
c) 10lei/lună pentru consumul de energie termică;
d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri
• Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţei ;
• Actele necesare în vederea obţinerii ajutorului pentru încălzirea locuinţei ;
Precizare
Actele necesare sunt obligatorii, neprezentarea unuia dintre acestea conducând la imposibilitatea stabilirii dreptului cuvenit.
Pentru documentele care trebuie prezentate în copii, rugăm solicitanții să pregătească copii ale acestora deoarece în zonă nu există posibilitatea de copiere a documentelor.
Cererile se depun începând cu data de 18.10.2021:
-fie personal la sediul din str. Panselelor, nr. 23 în timpul programului de lucru: luni, marți, miercuri,vineri între orele 08:30-15:00 cu pauză de dezinfecție 11.30-12.00 joi între orele 8.30-17.00 cu pauze de dezinfecție 11.30-12.00 și 14.30-15.00;
Începând cu data de 18.10.2021 se derulează și Campania „Dar din suflet pentru seniori” cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, iar pentru respectarea restricțiilor impuse de autorități în această perioadă și evitarea unor deplasări multiple, recomandăm ca în perioada 18.10.2021-01.11.2021 să preia/depună decumentele și pentru ajutorul de încălzire cu precădere persoanele vârstnice.
Distribuirea și preluarea documentelor se va face cu respectarea tuturor regulilor impuse de autorități în această perioadă și luarea măsurilor necesare în scopul protecției, securității și sănătății beneficiarilor și angajaților.